שכשוכים, נופים, בוסתנים והיסטוריה

נחל עמוד
נחל עמוד

המלצה לטיול קיץ משפחתי מרען בנחל עמוד עליון, כולל בריכות שכשוך קרירות, טחנות קמח ומבטשות, וקשר היסטורי לטקס קבלת שבת

הסיפור

הקהילה היהודית של צפת זכתה לעדנה במהלך המאה ה-16. במחצית השניה של המאה, שנות "תור הזהב" של צפת, העיר שגשגה מאוד מבחינה כלכלית. השגשוג הכלכלי הביא לתחיה רוחנית יוצאת דופן, כאשר העיר הפכה לאבן שואבת לחכמי הלכה ומוסר, פייטנים, רבנים ודיינים וכמובן לגדולי תורת הקבלה. "גדולי הדור" פעלו בצפת באותן שנים והשאירו אחריהם ספרים, הגות ומורשת, שמשפיעה עלינו עד עצם היום הזה. הרב יוסף קארו כתב בצפת של המאה ה-16 את "שולחן ערוך", שהוא בסיס עיקרי לפסיקות בעניני הלכה עד ימינו. האר"י הקדוש הניח את יסודות הקבלה בעיר בשנים אלו ואילו תלמידיו, ובהם הפייטן ר' שלמה אלקבץ כותב הפיוט "לכה דודי", הניחו את היסודות לטקס "קבלת השבת" שמקובל גם כיום.

השגשוג הכלכלי של צפת בשנים אלו קשור קשר הדוק למקום בו נטייל היום – נחל עמוד עליון. בנחל, שבו זורמים מים כל השנה, הוקמו מספר רב של טחנות קמח, עד שחלק ממנו קיבל את השם "ואדי אל טוואחין" (נחל הטחנות). במאה ה-16 הוסבו חלק מטחנות הקמח למבטשות, ששימשו לעיבוד צמר שהיה הענף הכלכלי העיקרי של צפת באותה התקופה והמקור העיקרי לעושרה.

המבטשות (מהמילה "לבטוש") השתמשו בכוח המים להניע שורה של פטישי עץ שחבטו בצמר, ריככו אותו ואיפשרו בהמשך התהליך את הפיכתו לאריג עדין ואיכותי. בצפת של המאה ה-16 היו כ-300(!) בתי מלאכה, שרובם עסקו במלאכות הטקסטיל השונות והעשירו את התושבים. מענין לציין שגם גדולי הרבנים של אותה תקופה עסקו במקביל לעיסוקם הרוחני גם במלאכה ומסחר.

המבטשות הן אם כן הקשר בין הנחל לבין קבלת השבת…

הסיור המקסים עליו אני ממליץ היום, יביא אותנו לראות חלק מאותן מבטשות, אבל יכלול עוד פינות חמד רבות אחרות.

 

הסיור

נגיע אל החניה של "שמורת טבע נחל עמוד" שליד כפר שמאי (28 ש"ח למבוגר ו-14 ש"ח לילד). לאחר שנתארגן נצא לטיול רגלי שיימשך כ-3 שעות. המסלול המוצע מתאים למשפחות ואיננו קשה במיוחד, אך כרוך גם בעליה בסיומו, כך שאינו מתאים למי שההליכה קשה לו.

נלך כ-10 דקות בשביל רחב ומישורי, עד שנגיע אל משטרת עין-תינה, שבנו הבריטים בשנות ה-30 על מנת לשמור על תחנת השאיבה שבמורד הואדי. נרד לאורך השביל האדום עד שנגיע אל תחנת השאיבה עצמה, המוקפת עצי תאנה ואגוז מרשימים. זהו המקום בו נפגוש לראשונה את המים הצוננים והצלולים של הנחל. השם העברי של המקום עין-יקים על שם אחת ממשפחות הכהונה שישבו באזור לאחר חורבן הבית.

מכאן נמשיך לאורך אמת המים בשביל שחור שמתחלף לאחר כ-200 מ' בסימון כחול. נעצור ליד בריכת אגירה, שלאחריה ספסל אבן מוצל שלידו מזרקה קטנה שבנה אחד האפנדים, מאנשי צפת הערבית שטיפחו בוסתנים בנחל. הבריכה, האמה והמזרקה יבשים עכשיו, ונשאר לנו רק לדמיין את קול פכפוך המים במקום זה.

נמשיך עוד כמה דקות ונוכל לראות משמאלנו בוסתן שרשות הטבע והגנים מטפחת בשיטות מסורתיות, ובו עצי אגוז, שקד, זית, תפוח ועוד. בנחל עמוד טופחו בוסתנים במשך מאות שנים, ולכן עד היום נוכל להבחין בעצי פרי רבים שצומחים בתוך החורש הטבעי.

מיד לאחר הבוסתן ייפתח הנוף היפה של הנחל הקניוני, ונוכל אפילו להבחין בפאתיה של צפת. נמשיך ונרד לעבר ערוץ הנחל עד שנגיע אל מבנה המבטשה המשופץ – שם נוכל לספר את הסיפור שלמעלה.

בסמוך לבנין המבטשה נחצה את הנחל ונתחבר לשביל השחור שמתפתל במעלה הנחל מעברו השני. נפנה שמאלה ונמשיך עוד כמה עשרות מטרים עד שנגיע לחלקו הקסום והכייפי ביותר של הנחל – אזור בו מספר רב של בריכות יפות בצל עצי דולב אדירי מימדים. זה המקום לעצור, לנוח ולשכשך במים הצוננים… היופי, השקט והרוגע יחדרו אל תוך הנשמה.

מכאן נשוב בשביל השחור אל עין יקים ועוד מאמץ קטן יביאנו חזרה לחניית השמורה, שם יש שירותים וקיוסק.

מומלץ לערוך את הטיול הזה במהלך ימי החול, ואז תמצאו עצמכם כמעט לבד ב"גן העדן" של נחל עמוד עליון.

 

עוד באזור

  • הכפר גוש חלב (ג'יש) על מסעדותיו המצוינות ובהן מסעדת אל-ליאלי, מסעדת הר-מירון, מסעדת זחלאווי ומסעדת הבשרים האנטר האוס – בית הציידים.
  • קיבוץ סאסא ובו פארק החבלים הנהדר "אתגר בהר", וגלידה בוזה (עם סדנאות להכנת גלידה לילדים).
  • העיר צפת על סמטאותיה הקסומות.
  • מסעדות דרוזיות בעין אל אסד אל מול הנוף הנפלא.

טיול - עמרי אבידר

מורה דרך מוסמך ומוביל טיולי אתגר
054-4957737www.omri-travel.co.il

טורים אחרונים

דילוג לתוכן