ערוץ המשפחה

ואדי חביז, מראה כללי
ואדי חביז, מראה כללי

ואדי חאביז, אחד מחלקיו של נחל כזיב, הוא קל יותר להליכה ושופע מעיינות, פינות חמד וגבים מלאים במים, שכיום הם אפילו נקיים

נבי סאבאלן הצדיק, מהחשובים שבמפיצי הדת הדרוזית במאה ה-11, ברח והתחבא במערה קטנה בפסגת הר זבול. סביב המערה נבנה בהמשך מקאם (מקום קדוש) חשוב ומוכר. רודפיו של הצדיק, שראו בו כופר באיסלאם, הגיעו מדרום במטרה לעשות בו שפטים, אך הנחל שמקיף את ההר נחלץ לעזרת הצדיק ויצר חומת מים ושיטפון אדיר כסוהר (חאביז בערבית) השומר על המתחם הקדוש. הרודפים אבדו, וחלק זה של נחל כזיב זכה לשם "ואדי חאביז", כדי לשמר את הנס הגדול שאירע בו.

נחל כזיב מתחיל בעין הזקן בקרבת הר הלל במרומי הרי מירון, ויש לו ארבעה חלקים. הראשון על גוש הרי מירון ובו מספר ערוצים המנקזים את צדו המערבי של הרכס. השני הוא ואדי חאביז שלנו, אליו מתחברים הערוצים של החלק הראשון ומקיפים בקשת גדולה את הר זבול. לאורכו נובעים חמישה מעיינות, ויש בו שפע של פינות חמד ונקודות מוצלות לצד גבים מלאי מים. בעבר סבל הנחל מהזרמת שפכים, אך הבעיה הוסדרה וכיום מימיו נקיים.

החלק השלישי הוא מרכזו של הנחל ועיקרו קניון אדיר החורץ את השטח, עם נביעות של מעינות גדולים וכיום יש בו זרימה כל השנה. בחלקו הרביעי עובר הנחל את מישור חוף הגליל עד שנשפך לים מצפון לתל אכזיב.

החלק השלישי, המפורסם והנהדר, כולל מעינות גדולים ומים זורמים, קשה מאוד לטיול משום שהוא מחייב ירידות ועליות תלולות. לכן ואדי חביז, שהוא נגיש וקל יחסית לטיול, מהווה תחליף הולם ומומלץ מאוד לטיולי משפחות נעימים.

 

המסלול

את הטיול מומלץ להתחיל במזרח הכפר חורפיש, בחניה מוסדרת שהוקמה בתחילת המסלול (הנחיות הגעה בהמשך). מכאן צועדים כק"מ לפי סימון שבילים כחול עד לעין חותם המקסים. הדרך לשם קלה ויפה, כאשר משמאל (ממזרח) מגיע נחל כזיב ושביל ירוק שבא מנחל מורן.

במקום שתי נביעות ששימשו כמקור המים הראשי של האזור. מעל הגדולה יותר מבנה אבן נאה, שבתוכו נובע המעיין ולצידו שוקת עבור העדרים. שמו של המעיין בפי אנשי חורפיש "עין אל מאזריב" (מעיין הצינורות). זאת משום שממנו נלקחו מים בצינורות כדי להשקות את הבוסתנים שבמורד הנחל.

עין חותם הוא מעיין איתן הנובע כל השנה. סביב המעיין שפע פינות חמד מוצלות והוא מקום נהדר למנוחה והתרגעות. מי שמחפש טיול מעגלי, קצר וקליל ממש – יחזור על עקבותיו אל הרכב המחכה בחניה.

מהמעיין עולה השביל הכחול אל חורבת חותם הביזנטית, בה שרידי מבנים רבים, וממשיך לאורך ההר אל הכפר פקיעין. אך אנו נעבור עכשיו לשביל המסומן בירוק ואיתו נמשיך לאורך הואדי.

הקטע הבא של הנחל, כ-1.5 ק"מ אורכו, יפהפה ומוצל. בדרך חורש מקסים ואף כרמי זיתים עתיקים. אנו נעבור ליד עוד שני מעיינות קטנים: עין זבול ועין טבעת. כאן הואדי מתעקל לאיטו צפונה וממשיך עוד כ-2.5 עד למפגש עם הכביש ליד גשר אלקוש הישן (כיום הגשר ע"ש של אל"מ נביה מרעי ז"ל), ושם מסתיים הטיול. בדרך נעבור ליד מעיין קטן נוסף – עין רטט, ובהמשך מערה קארסטית עמוקה (זהירות!) ששמה מערת דושה. על פי האגדה המקומית, מי שנכנס כאן למערה סופו שיצא במערת פער שליד סאסא… עד היום לא בדקתי את הנושא.

אפשרויות הטיול

אפשרות ראשונה – טיול חד כיווני מהחניה בכפר חורפיש אל גשר אלקוש או בכיוון ההפוך. טיול כזה מחייב כמובן הקפצת רכבים. אורכו של מסלול זה כ-5.3 ק"מ, רמת הקושי שלו קלה עד בינונית והוא יימשך כשלוש שעות (תלוי גם כמה זמן תתענגו על פינות החמד שבדרך…).

אפשרות שנייה – טיול מעגלי לעין חותם וחזרה. כ-2 ק"מ בלבד.

אפשרויות טיול נוספות, ארוכות וקשות יותר הן לשלב את הנחל במסלולים אחרים שמגיעים אליו. אופציה אחת היא לרדת את נחל מורן (או לחליפין את נחל נריה) ולהמשיך במסלול שתואר לעיל. אופציה שניה היא להתחיל בפקיעין ללכת את השביל הכחול על הר פקיעין לחורבת חותם ולקנח בואדי חביז. מי שיבחר באופציה זו ויטייל ממש בימים הקרובים (מאי), יזכה אולי למצוא פרחי שושן צחור הגדלים על הר פקיעין.

 

איך מגיעים לנקודת ההחלה?

נכנסים לחורפיש ממערב, עוברים את סמבובק הארזים וגם את הצומת שלאחריו. ממשיכים בנסיעה איטית מזרחה ופונים בפניה השנייה ימינה. שימו לב לסימון שבילים כחול שמופיע על עמודי החשמל. התפתלו לפי הסימון הכחול עד שתגיעו לחניה ולתחילת המסלול.

איפה אוכלים?

בכפר חורפיש יש שפע אפשרויות: שתי מאפיות סמבוסק מוכרות, חומוס ג'ובראן, פיתה דרוזית של כאוכב ועוד.

טיול - עמרי אבידר

מורה דרך מוסמך ומוביל טיולי אתגר
054-4957737www.omri-travel.co.il

טורים אחרונים

דילוג לתוכן