סיור משולב עם טעימות של המושבה ההיסטורית ושמורת נחל עיון
המושבה מטולה ונחל עיון הסמוך עם מפל התנור, מאפשרים לנו יום טיול מגוון המשלב טבע, היסטוריה, אנשים וכמובן קולינריה.
סיפור המושבה
כאשר רכש הברון רוטשילד את אדמות הכפר אומטולה מידי אפנדי מצידון בשנת 1893, במטרה ליצור גוש מושבות סביב ראש פינה, הוא לא העריך כמה קשות תהינה השנים הראשונות. רק לאחר כשנתיים, בעת המרד הדרוזי בעות'מנים, נטשו האריסים הדרוזים את האדמות בהן אחזו בכוח.
59 האיכרים שנבחרו בקפידה מבין בני המושבות הוותיקות, הגיעו למקום ב-1896, במסע שעבר דרך צידון, כי דרך מהגליל לא הייתה עדיין. כל אחד מהם קיבל לידיו כ-200 דונם לחקלאות ותמיכה רבה מצד אנשי הברון. הקשיים נמשכו גם בתום מלחמת העולם הראשונה, כאשר המושבה נכללה בשטח המנדט הצרפתי ואף הותקפה וננטשה למספר חודשים. ב-1923, כאשר הוסדר קו הגבול בין בריטניה לצרפת, נקבע כי מטולה תוכלל במנדט הבריטי בקצה "אצבע הגליל". הגבול נקבע 30 מטר צפונית לבתי המתיישבים כאשר אדמות של חלק מהמשפחות נותרו מעבר לגבול בבקעת עיון.
גם בהמשך סבלה המושבה מהתקפות, וכן מקשיים נוספים שנבעו מהקרבה המיידית ללבנון. אך עם השנים התבססה מטולה והפכה לנקודת יישוב מרוחקת ומנומנמת שכלכלתה מבוססת על מטעי נשירים (תפוחים) ותיירות, כשהמבקרים נהנים מהנוף והשקט. במרוצת הזמן התפתחו בה מספר לא קטן של נקודות עניין שיכולות ליצור יופי של סיור לכמה שעות ואף יותר.
הסיור
שיטוט איטי לאורך רחוב הראשונים יפגיש אתכם עם בתי המושבה הוותיקים, כששילוט נאה יספר לכם את סיפורם של המבנים והמתישבים. מוזיאון קטן ב"בית האיכר" יעשיר את הצד ההיסטורי המרתק. מרכז קנדה שנבנה בלב המושבה כולל זירת החלקה על הקרח, בריכה ובאולינג ויאפשר בילוי מסוג אחר. במושבה היצע גדול של צימרים ואף מלונות למי שמעונין לבלות לילה במקום, ולצידם התפתחו מספר לא קטן של מסעדות ובתי קפה. מומלצים במיוחד מסעדת הטחנה (לקרניבורים), בית שלום ועיוני.
אתר חובה מבחינתי הוא מצפה דדו על שם הרמטכ"ל דוד אלעזר ז"ל, שנמצא במקום נישא בדרום מערב המושבה. המצפה, שבעיני הוא מהיפים בגליל, מאפשר להבין היטב את המתאר הגיאוגרפי. מטולה נמצאת על גבעות שמהוות חיץ בין עמק החולה שמדרומה לעמק עיון שמצפונה. בצידה הצפוני של בקעת עיון רואים היטב בשטח לבנון את קליעה (הנוצרית אורתודוקסית), מרג' עיון (המרונית) ואל-חיאם (השיעית) ואף את מבצר הבופור. ממזרח ניבט הגוש המסיבי והמרשים של החרמון.
מפלים בנחל עיון
לחובבי הטבע מציעה מטולה שמורת טבע מקסימה וקומפקטית היא "שמורת נחל עיון". הנחל, שהוא אחד מארבעת מקורות הירדן, מתחיל במעיינות בקרבת העיירה מרג' עיון, חוצה את הבקעה במספר תעלות השקיה ונכנס לשטח מדינת ישראל בצפון-מזרחה של מטולה. מכאן הוא מתחתר בערוץ קניוני לאורך כשני ק"מ, במהלכם הוא יורד כ-150 מטר, מה שמסביר את נוכחתם המרשימה של מפלים מקסימים לאורכו.
לשמורת נחל עיון שתי כניסות: עליונה (צפונית) ותחתונה (דרומית), והבחירה ביניהן קשורה לעובדה אם תגיעו עם רכב אחד או שניים. הסיור "הקלאסי" הוא חד כיווני ומתחיל בכניסה העליונה ויורד כל הדרך עד לכניסה התחתונה. אם תבחרו באפשרות זאת – חפשו את גשר עיון שנמצא ליד חניון הרכב מעט מצפון לכניסה העליונה. גשר זה נבנה בידי הבריטים והיה אחד הגשרים שלוחמי הפלמ"ח פוצצו ב"ליל הגשרים" ביוני 1946. בשנות ה- 80' שופץ הגשר וכיום הוא משמש את צה"ל.
מסלול ההליכה החד כיווני, כשני ק"מ אורכו, עובר ליד חמישה מפלים: מפל עיון (גובהו כ-9 מ'), מפל הטחנה (גובהו כ-21 מ') ולצידו שרידי טחנת קמח עתיקה, שני מפלי האשד (שגובהם כ-5 ו-9 מ') ולבסוף הגבוה והמפורסם במפלי הנחל, מפל התנור שגובהו כ-31 מ'. שמו של המפל מגיע משמו הערבי "תנורה" שמשמעותו חצאית, בגלל צורת המפל. הרחצה בנחל אסורה, אבל בין מפל התנור לכניסה התחתונה יש בריכת שכשוך נאה.
אם תגיעו עם רכב יחיד התחילו בכניסה התחתונה. עלו דרך השביל למפל התנור או אף יותר לפי הזמן והכושר שלכם ולבסוף שובו על עקבותיכם. השביל מוסדר ונוח, מוצל רק בחלקו וכולל מדרגות רבות.
לצד הנחל יש צמחיה מגוונת מאוד של עצים, שיחים ומיני פרחים מהם נדירים שאותם תוכלו לראות כמובן רק במהלך החורף, האביב וראשית הקיץ. למרות זאת הנחל מזמין ונהדר בכל עונות השנה.
כדאי לדעת
שלוש עובדות על הנחל לחובבי הטריוויה:
- מפל התנור הוא הגבוה במפלי הארץ למעט מפלי רמת הגולן.
- בגלל המצב שמימי מקורות נחל משמשים להשקיית השדות בבקעת עיון בלבנון ולמעשה מיעוט זניח שלהם מגיע לשמורה בקיץ, "מחזקת" רשות הטבע והגנים את הזרימה בשמורה בעזרת מים שמובאים בצינור מנחל דן.
- את מילות השיר "רקפת" כתב לוין קיפניס בעקבות ביקור שערך במטולה בחורף 1921. הילדה בת שבע המוזכרת בשיר התנדבה ללוותו למפל התנור ובדרך התרשם מאוד ממקבצי הרקפות שראה שם.
טיול נפלא ושנה טובה ומתוקה!