שלושה סוגים של אלה במקום אחד, מצודה היסטורית והליכה מאתגרת. טיול לנחל קדש וחניון האלה
בתקופה זו של השנה החורש הים תיכוני נצבע בעשרות גוונים של ירוק ומעוטר בשלהבות אדומות, ורודות ולבנות, וזו תקופה נפלאה לטייל בו. את הצבע האדמדם מעניקות לו האלות הארצישראליות והאטלנטיות, שהתעוררו מהשלכת ועוטות עליהן עלווה רעננה. עלי האלות אדומים מיד עם לבלובם, וכעבור ימים מעטים יהפו לירוקים.
הסיפור
בימים אלו עצי האלה מאפילים ביופיים על האלונים, השליטים של החורש, וזה הזמן לספר את סיפורם המרתק, במיוחד באזור בו נטייל הפעם. האלות שייכות למשפחת האלתיים העניפה, המונה כ-800 מינים ובהם המנגו, הקשיו ועצי האוג. עצי האלה (Pistacia) מיוצגים בארץ על ידי ארבעה מינים: האלה הארצישראלית, האלה האטלנטית, אלת המסטיק ואלת הכלאיים. עצים אלו כה מרכזיים וחשובים בחבורות הצומח של ארצנו ובתרבות הארצישראלית, שבשמם (כמו בשם האלונים) נמצא ה"אל" בכבודו ובעצמו… איזכורים רבים של עצי האלה מופיעים במקורות, כשהידוע בהם סיפור הסתבכות שיערו של אבשלום בן דוד עת ברח על גבי הפרד בזמן שמרד באביו.
האלה הארצישראלית היא הנפוצה מבין השלוש. היא צומחת כעץ בינוני או שיח ומהווה את בת זוגו האופיינית של האלון המצוי בחורש הים תיכוני. הפרי שגדל באשכולות אדום וקטן ונאכל על ידי ציפורים. בכל האלות מתפתחים עפצים, גידולים שמקורם בכנימות ובהם מתפתחים צאצאי החרקים. העפץ של האלה הארצישראלית הוא תרמיל אדום וגדול דמוי בננה. תחום התפוצה שלה בעיקר באזורי ההר.
האלה האטלנטית היא הגדולה מבין השלוש ומגיעה לגדלים עצומים: הגזע מגיע לעיתים להיקף של 2.5 מטר ויותר, והנוף מתפרס עד לכ-25 מטר! העץ הגדול ביותר נמצא בחניון האלה שבמסלול טיולנו. העפץ האופייני אדום ומזכיר אלמוג. תחום תפוצתה האופייני באזורי הספר ההר ואזורים הערבתיים-מדבריים. שם בן זוגה האופייני הוא אלון התבור.
אלת המסטיק היא הקטנה מבין השלוש. שלא כמו אחיותיה אלת המסטיק היא שיח נמוך (עד כ-1.5 מטר) והיא היחידה שהינה ירוקת עד. מין זה נקרא במקורות "בכאים" וחשיבותו בכך שממנו מופק תבלין המסטיקא, המשמש כחומר מייצב להכנת ממתקים או קינוחים כמו מסטיק, רחת לוקום, נוגט, גלידה ואף מלבי וסחלב.
אלה נוספת ומאוד נדירה הינה אלת כלאיים – שהיא הכלאה טבעית בין אלת המסטיק והארצישראלית.
הטיול
הטיול המומלץ הפעם היא למצודת כח, לנחל קדש ולחניון האלה. המסלול ולוקח אותנו למקום מיוחד בו נמצאות כל האלות זו לצד זו, כאשר לרוב האלה הארצישראלית והאטלנטית אינן חולקות אותו תא שטח. הטיול כולל הסטוריה, נופים וטבע ומתאים גם למיטיבי לכת וגם למי שרוצה טיול קליל עם פיקניק בפינת חמד.
נתחיל במצודת כח, שם נחנה את הרכב. באתר המצודה קבר אחים לנופלי שלושת הקרבות הקשים לכיבוש המצודה שהתחוללו במקום במלחמת העצמאות בחודשים אפריל ומאי 1948. במקום מסבירן קולי המספר על קרבות אלו, מהמוכרים בתולדות מלחמות ישראל, במהלכם נהרגו 28 לוחמים (ומכאן שמה, מצודת כ"ח) ובהם נכתבו בדם ערכי היסוד של צה"ל. זה המקום להשמיע את השיר "דודו" שנכתב על אחד המפקדים הנערצים.
בסמוך הוקם לפני שנים אחדות מוזיאון קטן ומרשים, "מוזיאון הרעות", המספר את סיפור המצודה, הקרבות והפלמ"ח. מול המצודה מרפסת תצפית נפלאה לעבר עמק החולה והגולן.
מכאן שתי אפשרויות. ל"מיטבי הלכת", קחו בחשבון שהמסלול מוגדר בינוני-קשה מגילאי 6 ומעלה, והוא כולל ירידה ועליה במצוקי סלע ומפלים עם שימוש ביתדות ומדרגות מתכת. המסלול מתאים וחוויתי למשפחות, אך רק לכאלה שמורגלות בהליכה אתגרית בשטח.
מי שאינם מיטיבי לכת – קיפצו על הרכב ישר לחניון האלה, והתמקדו בחלק הקולינרי של הטיול…
ממצודת כ"ח המשיכו בשביל צפונה לאורך גדר המצודה עד שתוכלו לפנות שמאלה (מערבה) עדיין לאורך הגדר. מכאן התחברו לשביל ישראל המסומן בבירור בסימון האופייני לבן-כחול-כתום. לכו כ-650 מ' על קו הגובה בכיוון מערב בשביל צר ונוח, עד שהשביל יפנה ימינה ויתחיל לרדת בתלילות אל תוך ערוץ הנחל. מכאן לפניכם ירידה לאורך כ-400 מ' עד למפגש עם הערוץ הצפוני של נחל קדש, שיוצר מעין V. חשוב מאוד לא להמשיך מנקודה זו למטה אל הקניון התחתון, שבו מפלי ענק ואין שביל מסודר, אלא לפנות שמאלה עם שביל ישראל ולעלות לאורך כ-440 מ' במפלי הערוץ הצפוני עד שתגיעו אל כביש 866.
זהו מסלול הליכה מרהיב ונפלא. כולו מוצל ויש בו פינות חמד לרוב. חשוב להקפיד על זהירות רבה, ולא להיכנס לנחל אחרי גשם או מחוץ לשעות האור. קחו בחשבון לפחות שעה בחלק זה של המסלול.
בנקודת החיבור של השביל עם כביש 866 (מצפונכם קיבוץ יפתח) יש חניית רכב ושילוט מסודר על השמורה. אם הגעתם עם שתי מכוניות, שם יחכה רכב אחד. אחרת חזרו לאורך הכביש דרומה (בזהירות!) עד לצומת של כביש 899. הנהג ישוב למצודת כ"ח להביא את הרכב, והשאר יפנו ימינה וילכו כ-200 מ' עד לחניון האלה. שם תפגשו את האלה הענקית שנתנה לחניון את שמו. קק"ל פיתחה בשטח מקומות רבים המתאימים מאוד לפיקניק משפחתי, בתיאבון.