יצירה תיירותית

קירות מדברים ושביל החורש בשתולה הם שני אתרים סמוכים ומקסימים, ושניהם פרי יוזמה של תושבי האזור

הסיפור

בצל החשש מהחזבאללה, גבול הצפון שלנו הפך בשנים האחרונות למבוצר יותר. וכך, בבוקר אחד לפני כחמש שנים, קמו תושבי מושב שתולה כשמולם קיר בטון מכוער שגובהו ארבעה מטרים ורוחבו כ-200. הקיר מגן עליהם, אך גם חוסם את הנוף הירוק אליו התרגלו.

הקיר המכוער בקצה חוטמם של התושבים הוליד רעיון נהדר במוחם של שניים. האחד הוא אבנר אליהו, מורה דרך משתולה, שרצה לשפר את מראה הבטונדות החשופות; והשנייה היא מירב עוזיאל-וורקנך, שעוסקת ביצירת פרויקטים לחיזוק החוסן הקהילתי. שניהם פנו למועצה האזורית מעלה יוסף ולליאת כהן מנהלת המתנ"ס, שאימצו את היוזמה בשתי ידיים.

מירב חיברה לפרויקט את אירגון האמנים Artists4Israel, שרותם אמנים מעולמות אומנות הרחוב והקעקועים, לתמוך בישראל ולהוות משקל נגד לאמני רחוב המפיצים מסרים אנטי ישראליים. הארגון כולל כיום כ-8000 אמנים, וביצע מאות פרויקטים בארץ ובעולם, בהם מוצגת ישראל דרך עיניים של אומנות ויופי. מירב ניהלה במשך שמונה חודשים תהליך משתף, שיצר דיאלוג בין התושבים לבין האומנים, ובעקבותיו נוצרו הסקיצות לציורי הקיר.

בתחילת מאי 2018 נחתו בארץ שמונה אמני גרפיטי מהשורה הראשונה בעולם (כמו Flako הדרום אפריקאי, Juuri היפנית ו- Zabou הצרפתייה), שאליהם הצטרפו עוד מספר אמנים ישראלים בולטים. תוך כשבוע הפכו את הגדר האפורה ליצירת אומנות מרהיבה, צבעונית ומלאת רגש. ציורי הענק (כ-10 מטר רוחבם) כוללים מגוון רחב של דימויים, רעיונות וסגנונות.

בנוסף לציורים בסמוך לשתולה, שזכו לשם "קירות מדברים", ציירו חלק מהציירים פרחים על הקיר שהוצב מול נקודת החטיפה של רגב וגולדווסר (ומקום נפילתם של בנין, נזאל ותורג'מן), שנמצאת כקילומטר מערבה משתולה. מיני הפרחים המצוירים אופיניים לכל חלקי הארץ, כמו מקורם של הנופלים, ודימוי הפרחים נבחר כדי להדגיש את הניגוד בין משמעותו המקובלת של פרח כסמל ליופי, רעננות וטוב, לבין פירושו בקוד הקשר הצה"לי – הרוג.

פרויקט "קירות מדברים" הפך ללהיט תיירותי. אם אתם מגיעים אני ממליץ בחום לחבר ביקור בעוד מיזם נהדר סמוך – "שביל החורש", ובעיקר בחלק החדש שלו, שמתחבר אל קירות מדברים ונקרא "בשביל הנפש".

שביל החורש נפרץ בשנת 2014 ביוזמת התושבים ובסיוע קק"ל, והוא סומן ונחנך בשנת 2017. מדובר על מספר שבילים שמובילים משתולה לעבר חניון הסרנים, תוך מעבר אפשרי  בשלוחת הר רהב ממזרח לשתולה. השביל לא חובר בזמנו אל פרויקט הקירות המדברים, וכאן נכנס לתמונה אביה כהן, מורה דרך ויזם תיירותי (058-4678910), שחשב כי צריך לחבר את השביל והקירות. אביה רתם ליוזמה את ילדי המושב ואת המדריכות של עמותת אורות הגליל, שפרצו ויצרו שביל נוח ומקסים בתוך החורש, "בשביל הנפש".

החורש כאן מורכב ברובו מעצי ע"ר אציל (עלי דפנה), והוא כה קסום ומזמין שהיוזמים החליטו לנקד אותו במספר שלטים, שבכולם משפטים מהמקורות או משירים המדברים על הקשר שבין הטבע והדרך לבין הנפש.

 

הטיול

המלצתי היא לסייר לאורך "קירות מדברים" ואחר-כך לעשות טיול מעגלי "בשביל הנפש".

סעו לשתולה לשער הצפוני (בוויז: קירות מדברים). סיירו לאורך הקירות, צלמו ותהנו. אפשר גם להזמין טיול מודרך מפורט ומרתק מהיזמית מירב עוזיאל-וורקנך (052-6538187).

מהקירות לכו על הכביש דרום-מזרחה (ימינה) והמשיכו עוד כ-250 מטר עד מעט לאחר העיקול. כאן תראו שלט משולש שיזמין אתכם אל "בשביל הנפש". היכנסו והתמסרו.

אורך השביל כ-500 מ' בלבד, ובמרכזו שתי בריכות מים חצובות בסלע, שסיפורן לא ידוע במלואו. יתכן מאוד שהן מהתקופה הביזנטית, כמו מבנים ומתקנים חקלאיים רבים באזור. מהלכו של השביל יורד במתינות אל ערוצו של  נחל עייתא (שיהפוך בהמשך לנחל שרך ובצת) ומתחבר לשביל החורש (בפיצול השבילים כחול-שחור). מכאן יש לכם שתי אפשרויות: האחת לשוב לרכב ליד קירות מדברים. תוכלו לשוב על עקבותיכם או לעלות לשתולה (מערבה/ימינה) בשביל המסומן שחור עד לפשפש ואז לפנות ימינה ולחזור דרך הכביש. אפשרות זו היא של כ-1.5 ק"מ והיא תארך כשעה.

אפשרות שנייה ומאוד מומלצת היא לעלות לשלוחת הר רהב ולהגיע לתצפית המרהיבה. המשיכו כמה עשרות מטרים במורד שביל החורש המסומן בכחול עד לפיצול השבילים. קחו את השביל השחור (לדרום-מזרח/שמאלה) ועלו לשלוחה. העלייה מעט תלולה בחלקה אך היא לא ארוכה. כעבור כ-600 מטר תגיעו לפיצול שבילים (עם שביל אדום שיפנה מזרחה/שמאלה). המשיכו עוד כ-300 מטר בשביל השחור עד המצפור שבמרכזו עץ אלון בולט. מכאן ייפתח מראה מרהיב לכל האזור, מקום נפלא לתצפית, סנדוויץ' ומנוחה.

לאחר שסיימתם חזרו על עקבותיכם עד לפיצול השבילים. לכו כ-50 מטר על השביל האדום ומימינכם תראו אזור מגודר שבמרכזו פתח קטן של מערה. אל תעברו את הגדר!! הפתח הקטן הוא פתחו של פיר קארסטי אנכי (הוטה) בעומק 187 מ'! זוהי ההוטה העמוקה בארץ והיא התגלתה רק בשנת 2014. מכאן שובו לפיצול השבילים באפיק וחיזרו לרכב. באופציה זו הטיול הוא של כ-3.5 ק"מ והוא יארך כשעתיים.

טיול - עמרי אבידר

מורה דרך מוסמך ומוביל טיולי אתגר
054-4957737www.omri-travel.co.il

טורים אחרונים

דילוג לתוכן