בעקבותיו של המרגל

שביל אלי כהן בגולן הוא טיול רכב לאורך שמונה נקודות משמעותיות בתולדות "האיש שלנו בדמשק". כל נקודה מרתקת בפני עצמה, ויכולה להשתלב בביקור באתרים אחרים

אלי כהן, "האיש שלנו בדמשק", גדול המרגלים של מדינת ישראל, פעל בסוריה בשנים 1965-1961 וסיפק מידע מודיעני יקר ערך. מידע זה תרם רבות ליכולתה של ישראל להבין את היכולות של סוריה וכוונתויה, ולפעול נגדן. במהלך שירותו ביקר פעמים אחדות ברמת הגולן. אלי כהן ז"ל נתפס ונתלה בחוצות דמשק בראשית 1965, ועצמותיו טרם הועלו לקבורה בארץ.

זה מכבר נחנך ברמת הגולן שביל לזכרו, שעובר בנקודות בהן היה בעת שירותו. טיול לאורך נקודות השביל מומלץ בפני עצמו, ויכול להשתלב בטיול לאתרים נוספים ברמת הגולן.

חייו ופועלו

כהן, יליד אלכסנדריה במצרים, עלה ארצה לאחר "עסק הביש" כשהוא חדור מוטיבציה לסייע למודיעין הישראלי. ב-1959 נישא לנדיה ולזוג נולדו שלושה ילדים. ב-1960 גויס למודיעין ועבר תהליך הכשרה אינטנסיבי, במהלכו התברר עד כמה היה חריף מחשבה, אמיץ לב ובעל זיכרון פנומנלי. ב-1961 יצא לשליחותו.
בתחילה נשלח לארגנטינה על מנת לחזק את סיפור הכיסוי שנבנה סביבו: איש עסקים צעיר ממוצא סורי ששמו כמאל אמין ת'אבת. הוא אומץ בחום על ידי הקהילה הסורית בארגנטינה ובמיוחד על ידי הנספח הצבאי אמין אל-חאפז. בעידודו של חאפז ובסיועו נכנס אלי כהן לסוריה, והתמקם בדירה מול המטכ"ל הסורי בלב דמשק.
במהרה הצליח כהן להתברג בצורה שלא תאמן אל צמרת השלטון הסורי, בעיקר עם התמנותו של חברו אמין אל חאפז לנשיא סוריה! הוא התחבב על כל הצמרת הצבאית והפוליטית, והפך להיות איש סודם. הוא פעל עד 1965 כשהוא מחלק את זמנו בין דמשק וישראל. המידע המודיעיני שהעביר לישראל לא יסולא בפז, ותרם תרומה עצומה במהלך שנות ה-60 ובמלחמת ששת הימים.
אלי כהן נתפס על ידי הסורים בינואר 1965, נשפט בבית דין צבאי ללא הגנה משפטית ובמאי הוצא להורג בתלייה בחוצות דמשק. פרטים מלאים על חייו, פועלו ונסיבות תפיסתו ניתן למצוא באתר שלי www.omri-travel.co.il.

השביל

"שביל אלי כהן" לזכרו של המרגל הדגול נחנך ברמת הגולן בשנת 2013. השביל, פרי יוזמתו של מורה הדרך גיל ברנר, כולל שמונה תחנות, שכולן נמצאות לאורך כבישים ראשיים וקשורות לאלי כהן שביקר כאן  בזמן שירותו. השביל מתחיל בחמת גדר ומסתיים בקרבת מרום גולן, כאשר בכל תחנה לאורכו יש פינות ישיבה, "מסבירן" קולי, שלטי הסבר שבחלקם העתקי מסמכים מרתקים, ואף כמה פסלים נפלאים של הפסל יובל לופן מגינוסר. שש משמונה התחנות נמצאות בדרום הרמה ובמרכזה, ורק שתיים (שהן המרשימות ביותר) נמצאות בצפונה.
הטיול לאורך השביל הוא טיול ברכב, ומאפשר גמישות מקסימלית. ניתן לנסוע לכל אורכו, מתחנה לתחנה, או לבחור תחנות אחדות כאשר משלבים את הביקור בשביל עם ביקור באתרים אחרים ברמת הגולן. כל התחנות נמצאות בוויז.

תחנה 1 – חמת גדר: במלון אל חמה, שבו התאכסן אלי כהן מספר פעמים ונפגש עם קצינים סורים רמי דרג.

תחנה 2 – נקודת הביקורת ליד חמת גדר: בעליות מחמת גדר על כביש 98, במבנה בית מכס מנדטורי צרפתי, אשר לימים שימש בתור נקודת ביקורת סורית. בתחנה מוצבות לוחיות עם רישיונות המעבר של אלי כהן ותמונות מרתקות שלו.

תחנה 3 – מחסום הטנקים על כביש 98: לרוחב הכביש מוצבות קוביות בטון צרפתיות מתקופת המנדט, אותן אימצו מאוחר יותר גם הסורים. במקום שלט הנצחה, עמדת מסבירן וכן פסל של ראש מבזלת בעל ארבעה פרצופים המביטים לארבע רוחות השמים. הפסל מסמל את אלי כהן, שהביט לכל עבר בעת שירותו.

תחנה 4 – מועדון הקצינים במחנה פיק: זהו מצפור נפלא הממקום בקצה קיבוץ אפיק. אלי כהן ביקר במקום זה שמכונה "מרפסת הר נבו".

תחנה 5 – צומת אליעד: אלי כהן ביקר במחנה הצבאי שהיה במקום. בתחנה סלע בזלת עליו חקוק גזר דין המוות שנגזר על אלי כהן בשל כניסתו לשטח צבאי סגור, וכן עמדת מסבירן ובה הקלטות נדירות. הישוב אליעד קרוי על שמו.

תחנה 6 – מפגש כביש קוניטרה אל-חמה עם כביש 98: במקום שולחנות פיקניק, חורש וסלע בזלת עם הסבר על מעברו של אלי כהן במקום, וכן עמדת מסבירן ובה הקלטות של אנשי המוסד שמספרים עליו.

תחנה 7 – מבנה מפקדת החזית הסורית בקרבת מרום גולן: אלי כהן ביקר במפקדה זו, אותה בנו הסובייטים, לצורך קבלת אישורי מעבר לדרום רמת הגולן. זהו מבנה גדול ומרשים. ברחבת הכניסה לבניין המפקדה מוצב סלע בזלת דמוי מנעול, ובאחד החדרים בקומה השנייה, בקצה המסדרון הימני באגף המודיעין הסורי, הוצבה לוחית זיכרון ואישורי המעבר של אלי כהן. המבנה הפך להיות אתר גרפיטי פעיל ומגגו תצפית מרשימה.

תחנה 8 – פסל "מחכים לאלי": למרגלות הר אביטל הוצב פסל מרשים של נדיה כהן (אשתו) ושלושת ילדיהם. הפסל צופה לכיוון דמשק, משם מקווים לקבל את גופתו לקבורה בישראל. במקום שולחנות פיקניק ונוף נפלא.

טיול - עמרי אבידר

מורה דרך מוסמך ומוביל טיולי אתגר
054-4957737www.omri-travel.co.il

טורים אחרונים