למה בכוח?

נשים יקרות ואהובות: יש לי בקשה, שהיא גם חוות דעת מקצועית, גם הצעה אסטרטגית, ולדעתי תשרת את העניין הנשי ואת העולם כולו. תרשו לי?

נשים יקרות ואהובות! בתור גבר, אני יודע שאני נכנס כאן לשדה מוקשים. נכון, אני בסך הכל הולך לבקש מכן משהו, אבל גם בקשה היא סוג של התערבות במאבק שאיננו שלי, גם אם פה ושם אני מנסה לקחת בו חלק. ובהנמקות לבקשותיי תובלע הנחת יסוד אנכרוניסטית: קיימים הבדלים בין גברים לנשים.

אבל לפעמים אין ברירה, צריך להיכנס לשדה מוקשים. המטרה מצדיקה בעיניי את הסיכון, וגם אם זה ייגמר בכמה צלקות – אני כבר די רגיל להיפצע בשדה הקרב. למעשה, הפציעה הזו, שנבעה בגדול ממדיניות, מחשבות, מעשים ואגו-טריפ של גברים – היא אחד המניעים לבקשה הזו שתכף תגיע.

***

נשים יקרות ואהובות! אני מבקש שבמאבקכן הצודק, ההגיוני והכואב תגוונו את השיח. שלטרמינולוגיה הדומיננטית כיום, תוסיפו ערכים שבאים מהעולם שלכן, תכונות שאתן מצטיינות בהן, מושגים שיביאו לידי ביטוי את היתרונות שלכן על פנינו הגברים.

יותר קונקרטי: לצד ביטויים כמו "כוח נשי", "העצמה נשית", "אישה חזקה" וכדומה – שלבו ביטויים כמו "חוכמה נשית", "חמלה נשית", "אישה מבינה", ועוד צירופים שעיקרם תכונות ומעלות שאנחנו, הגברים, כל כך לוקים בהן ולכן מזניחים כשאנחנו מנהלים משהו.

אני לגמרי מבין: אתן בהחלט זקוקות לכוח ולעוצמה שלכן. אל תזנחו אותם, והשתמשו בהם. בטח כל עוד אתן מקופחות, מודרות, מוכות ונרצחות רק בגלל היותכן נשים. אני נשבע – ההצעה לא נועדה "להשאיר אתכן במקום החלש שלכן", כמו שזה עלול להיראות לרגע. להפך. זו הצעה שאולי מגיעה מעולם הקריאייטיב והקופי-רייטינג, ועוד מגבר, אבל נושאת בחובה גישה אסטרטגית טהורה: השתמשו ביתרונות שלכן כדי להגיע להישגים, להשפיע, להגשים את המטרות שלכן, ועל הדרך לתקן את העולם.

כוח ועוצמה הם כלים גבריים. סטטיסטית, גברים חזקים מנשים. לכן, הגברים קידשו תכונות אלה, והפכו אותן לאלו שבאמצעותן ניתן לשלוט. כוח ועוצמה הם מגרש המשחקים של הגברים. לאלו מביניהם שמעוניינים לשמר את המצב האי שוויוני, נוח מאוד להמשיך לשחק במגרש הזה של כוח ועוצמה.

מההכרות המוגבלת שלי עם נשים, היתרונות האמיתיים שלכן הם בתכונות חשובות אחרות, שאנו, הגברים, חלשים בהן להחריד. חוכמה ותחכום, למשל. הבנה רחבה ועמוקה של מצבים ואנשים, למשל. וגם חמלה, אכפתיות ואמפטיה כלפי אחרים. בכל אלו, לפחות על פי הסטטיסטיקה הפרטית שלי, אתן עולות על הגברים לאין ערוך. ובעולם של היום, התכונות האלו יכולות להיות חשובות יותר מכוח ועוצמה, עד כדי כך שאפשר לנצח באמצעותן.

ובאשר לעולם, שעד כה אכן נוהל ונוצל בעיקר על ידי גברים: ובכן הוא כבר די הרבה שנים מתנהל תחת ערכים של עוצמה וכוח. התוצאה, נאמר בעדינות, לא משהו. אפשר בהחלט לנסות משהו אחר.

***

נשים יקרות ואהובות! אני מרחיב טיפה את היריעה. אני מבקש שהטרמינולוגיה הזו תשמש אתכן לא רק במסגרת מאבקכן הצודק, אלא בכל מקום בו יש לכן השפעה על השיח הציבורי. אני מדבר אליכן, נשים שהגיעו לעמדות השפעה בעולם הפוליטי, העסקי והתקשורתי. ספרו איך הצלחתן גם בזכות תכונות כמו חוכמה וחמלה. איך הבנתן לעומק דברים שהיריב הגבר בכלל לא הבחין בהם. איך הצלחתן בעסקים למרות – בעצם בזכות – העובדה שדאגתן שגם האחרים ישגשגו במקביל אליכן.

השדה המיידי בו ניתן ליישם את השינוי הוא התקשורת, ובמיוחד בחדשות. בתחום זה יש לא מעט נשים בעמדות השפעה מרכזיות (כתבות, פרשניות, מגישות, עורכות ועוד), ובימים אלו של קורונה מתעוררים קונפליקטים רבים. וכך אנו שומעים ביטויים כמו "הקרב על מערכת החינוך", "המלחמה על פתיחת הקניונים" וכדומה. אולי, אציע בדחילו, אפשר לדווח על "ויכוח" או "מחלוקת", במקום להפוך את זה ל"קרב"? ומה יקרה אם הפרשנית הפוליטית תספר שפוליטיקאי פלוני "השתכנע" ולא "נכנע" כאשר שינה את דעתו?

כנשות תקשורת, אתן בטח יודעות ששימוש מושכל ונרחב בעולם מינוחים מסוים, יכול להקנות לאותם מונחים משמעות חדשה, לעתים נשגבת ולעתים מוקצית. רק תחשבו מה קרה בעשורים האחרונים לביטויים כמו "חבל על הזמן", "פינוק", "בן זונה", "יפה נפש" ו"שמאלני".

אימוץ טרמינולוגיה יותר רכה ונשית ופחות גברית ולוחמנית לא רק תשפר את האווירה הכללית, אני כמעט בטוח שגם תשחק בגדול לידיים שלכן במאבקכן הצודק.

***

נשים יקרות ואהובות! אני לגמרי תולה תקוות ביום בו אנו, הגברים, נזוז הצידה, וניתן לכן לנהל את העולם. ולנהל אותו לא תחת אותם ערכים שקידשו הגברים. הבשורה הגדולה תגיע אם וכאשר תעשו זאת תחת ערכים אחרים, חדשים-ישנים, שהעמדתם בראש סדר העדיפויות גם תאפשר לכן לקחת את העניינים לידיים, וגם תהפוך את העולם למקום טוב יותר.

ג'סינדה ארדרן, ראש ממשלת ניו זילנד; וסאנה מרין, ראש ממשלת פינלנד. שתי מנהיגות שמצליחות להשפיע לאו דווקא בזכות עוצמה וכוח

אייל כץ

טורים אחרונים

דילוג לתוכן