ורדה – 353

אריסטו (העתק לפסל מאת ליסיפּוֹס)

ורדה שותפה לחרדה המוצדקת לגורל החופש שלה ושל קוראיה (טוב, גם של הנכדים), ותורמת את חלקה למחאה במגוון ציטוטים על דמוקרטיה, הפגנות וחופש. לדרך.

"הבסיס של הדמוקרטיה היא החרות" (אריסטו).

דמוקרטיה איננה חוק של הרוב, אלא הגנה על המיעוט" (אלבר קאמי).

"במדינה דמוקרטית, השלטון הוא בראש ובראשונה שלטון ההגינות" (אסא כשר).

"שתי מעלות של הדמוקרטיה: היא מאפשרת שונות וביקורת" (א.מ. פורסטר).

"הדמוקרטיה היא שיטת המשטר הגרועה בעולם, מלבד כל יתר שיטות המשטר שנוסו עד היום" (וינסטון צ'רצ'יל).

"הטיעון הכי טוב נגד הדמוקרטיה הוא שיחה בת 5 דקות עם המצביע הממוצע" (אנונימי).

"הטלוויזיה עשתה את הדיקטטורה לבלתי אפשרית ואת הדמוקרטיה לבלתי נסבלת" (שמעון פרס).

"שלטון דמוקרטי אמיתי הוא אותו שלטון, המותיר בידי אדם מספיק חופש, ובו בזמן דואג לכך שלא יעשה שימוש רע בחופש הזה" (אלברט איינשטיין).

"הדמוקרטיה נתנה לעובדים כבוד שלא היה להם מעולם" (סינקלר לואיס).

"המטרה של פרלמנט היא לנהל דיונים במקום לערוך קרבות אגרוף" (וינסטון צ'רצ'יל).

"כאשר ביקר פעם אנאכארסיס באספה התפלא על העובדה שביוון נוהגים חכמים לדבר וכסילים להחליט" (פלוטארכוס, ביוגרפיה של סולון).

"אזרח אמריקאי יחצה את האוקיינוס כדי להילחם למען הדמוקרטיה, אבל לא יחצה את הרחוב כדי להצביע בבחירות לנשיאות" (ויליאם ווהן).

"זכור, דמוקרטיה אף פעם לא מחזיקה מעמד הרבה זמן. היא תיהרס במהרה, מותשת, תרצח את עצמה. עדיין לא הייתה דמוקרטיה שלא התאבדה" (ג'ון אדמס, במכתב לג'ון טיילר).

"המדינה הזו היא יהודית ודמוקרטית: דמוקרטית כלפי יהודים, ויהודית כלפי ערבים" (אחמד טיבי).

"דמוקרטיה היא לא רק זכותו של הרוב לשלוט ולמשול אלא בעיקר היא זכותו של המיעוט להיות שונה אך שווה" (אחמד טיבי).

אהרון ברק צילום: קובי קלמנוביץ

את האנרכיה ידחה כל אדם נבון; בדיקטטורה יבחל כל אדם חופשי. התבונה והחרות כאחת מחייבות בדרך כלל את הכרעת הרוב, בתנאי שהרוב יכבד את זכויות המיעוט" (מנחם בגין).

"הדמוקרטיה, שאני אחד מחסידיה, מעניקה לכל אדם הזדמנות שווה להצליח" (הנרי פורד).

"דמוקרטיות אינן מתמוטטות בקול תרועה, אלא בדממה, על ידי החלשות מתמשכת של מוסדותיהן, ובמיוחד של שומרי הסף, מערכת המשפט והתקשורת והתרופפות הנורמות הפוליטיות" (בנג'מין קרטר הט, "מות הדמוקרטיה – עליית היטלר לשלטון וקריסתה של רפובליקת ויימאר").

"בדמוקרטיה, זכותו של האדם, למרות היותו טיפש, לבחור את השלטון הרצוי לו. עם זאת, אין ערובה לכך שהזכות הזו הניתנת לו היא לטובה… מאחר שרוב בני האדם הם טיפשים ורשעים, הרי שגם שלטון הרוב הוא שלטון הטיפשים והרשעים, וזאת אנחנו הרי רואים ממש בכל העולם כולו" (ישעיהו ליבוביץ).

"שלטון דמוקרטי הוא איזון עדין בין שלטון הרוב לזכויות הפרט" (אהרון ברק, 2000).

"הדמוקרטיה אמורה להיות מנת חלקם גם של מי שאינם מאמינים בה. היא מחייבת סובלנות גם כלפי חסרי הסובלנות" (השופט אליהו מצא בתיק כהנא נ' מדינת ישראל).

"הדמוקרטיה אינה מרחיקה לכת בהגנה על ערכיה עד כדי 'שיתוף פעולה' עם המבקשים להרוס אותה. אדרבה, על דגלה חרותה זכותה הטבעית להגן על קיומה מפני אלה המבקשים את נפשה, באופן שמוקיריה יוכלו להמשיך ולהתברך בפירותיה" (השופט יעקב קדמי בתיק ארליך נ' יו"ר וועדת הבחירות).

"כדרך שאדם אינו חייב להסכים לכך שיהרגוהו, כך גם מדינה אינה חייבת להסכים שיחסלוה וימחקוה מן המפה. שופטיה אינם רשאים לשבת בחיבוק ידיים כשבעל דין מבקש מהם שיושיטו לו יד עזר כדי להביא את הקץ על המדינה" (השופט יואל זוסמן בבג"ץ ירדור.

"לא פעם קרה בהיסטוריה של מדינות בעלות משטר דמוקרטי תקין, שקמו עליהן תנועות פשיסטיות וטוטליטריות למיניהן, והשתמשו בכל אותן הזכויות של חופש הדיבור, העיתונות וההתאגדות שהמדינה מעניקה להן, כדי לנהל את פעילותן ההרסנית בחסותן. מי שראה זאת בימי הרפובליקה של ויימאר לא ישכח את הלקח" (השופט אלפרד ויתקון בתיק ג'ריס נ' מחוז חיפה).

ורדה מקווה שגם בעוד שנה, שנתיים, עשר ועשרים שנה תוכל לכתוב את הביקורת שלה נגד הממשל. שרק תהיה לנו בריאה (גם ורדה עצמה, אבל בעיקר הדמוקרטיה).

שבת שלום וקיץ רגוע.

טורים אחרונים

דילוג לתוכן