דוקאביב גליל חוגג בר מצוה

פסטיבל הקולנוע הדוקומנטרי יתקיים במעלות תרשיחא בתחילת חודש נובמבר, וישלב סרטי תעודה גליליים, ישראלים ומכל העולם
מתוך סרט הפתיחה החילוץ, צילום: National Geographic

פסטיבל דוקאביב גליל יתקיים בתחילת חודש נובמבר במעלות-תרשיחא זו הפעם ה-13. השנה, מלבד ההקרנות המסורתיות, ניתן יהיה לצפות בחלק מסרטי הפסטיבל גם אונליין באתר דוקאביב.

31 סרטים דוקומנטריים מהארץ ומהעולם יוקרנו במהלך ימי הפסטיבל, כולל שלוש הקרנות בכורה: חילוץ של ג'ימי צ'ין ואליזבת צ'אי וסרהלי (זוכי האוסקר על הסרט סולו חופשי) – על מבצע החילוץ המתוקשר של קבוצת הילדים שנלכדה במערה בתאילנד, סיפור שריתק את העולם כולו; להיות ז'אק קוסטו של הבמאית זוכת הפרסים ליז גרבוז – סיפורו של החוקר, הצלם, הצוללן והממציא יוצא הדופן; טרום בכורה לסרט המרהיב יער הארגמן – על 20 אלף נזירות שיוצאות מדי חורף למסע בערבות השלג של טיבט.

סרט נוסף הוא סרטם החדש של הבמאים יעל קיפר ורונן זרצקי דיוקן, שנעשה בשיתוף היוצרת כיפאיה עיאיטי, ציירת ואקטיביסטית מעכו. עיאיטי כבר חשפה באומץ את חייה כנפגעת אלימות בסרטה האישי שהוקרן בדוקאביב גליל ב-2018. בסרט החדש מפנים היוצרים את המבט אל נשים נוספות שנרצחו ונפגעו מאלימות ומשרטטים כתב אישום נוקב כלפי אוזלת ידן של החברה, המשטרה ומערכת המשפט.

עוד בתוכנית הישראלית שלושה סרטים שזכו להצלחה בדוקאביב האחרון: המלכה שושנה של קובי פרג' ומוריס בן מיור על שושנה דמארי; ענת גוב, על החיים ועל המוות של תמר טל ענתי; וכל העצים נושבים ברוח של תומר הימן שזכה בפרס הבימוי והצילום.

סרטים נוספים: אף מילה אמת של נועה אהרוני, על עלייתו ונפילתו של ד"ר רודי, הפסיכו־גורו הראשון בארץ והמכון הפסיכואנליטי מעורר המחלוקת שהקים; אשת חיל של אנה סומרשף המלווה את אסתי שושן במסעה לשינוי איסור היסטורי בחברה החרדית – עליו היא משלמת מחיר כבד; ויורש הקעקועים על הסודות האפלים שמתגלים בשושלת מפוארת של משפחת מקעקעים מהעיר העתיקה בירושלים.   

מהסרטים הדוקומנטריים הבינלאומיים הבולטים של השנה יוקרנו לברוח, אחד הסרטים המדוברים בשנה החולפת, סרט אנימציה על זיכרון וטראומה המביא את סיפורו של אמין, שנמלט כילד מאפגניסטן אל חיים חדשים; הילד היפה ביותר בעולם, דיוקן פואטי של הנער הביישן בן ה-15 שחייו השתנו ללא הכר לאחר שהתגלה ככוכב הסרט "מוות בוונציה" והתמודדותו עם השלכות הפרסום גם חמישים שנה אחר כך; ילדותו של עימאד, סיפור ההחלמה והשיקום המטלטל של ילד יזידי בן כמעט 5 אחרי שנתיים וחצי בשבי דאע"ש.

הפסטיבל ייפתח בהקרנת בכורה חגיגית של תוצרת מקומית – כנפיים, ארבעה סרטים של יוצרים מקומיים ממעלות-תרשיחא שנעשו במסגרת סדנת הקולנוע של דוקאביב גליל והמרכז לאמנויות ע"ש אפטר ברר, בתמיכת פרויקט הקולנוע הגלילי של קרן רבינוביץ' ובהנחיית היוצרים יעל קיפר ורונן זרצקי.

הסרט התזמורת עם הכלים השבורים של יובל המאירי ובו מנצח מבריק, שלושה מלחינים מחוננים ומאה נגנים בחזרות לקראת מופע משונה – סימפוניה לכלי נגינה שבורים – ינעל את הפסטיבל. 

גם השנה נמשך שיתוף הפעולה עם המרכז לאמנויות. במהלך ימי הפסטיבל הקהל מוזמן להגיע לתערוכה להיות טיפה, להיות מים / נוביה ימגוצ'י שתפתח ביום שישי, 5.11 בשעה 11:00. ימגוצ'י, אמן יפני המתגורר בישראל, מתבונן בערכה וייחודיותה של טיפת מים אחת וגלגוליה, כמו גם במעגל חייו של האדם. פסליו בתערוכה זו עוסקים ביחסי הגומלין ביניהם ובהכרה בחשיבות המים בשמירה על האיזון הטבעי במעגלי החיים שהאדם מהווה חלק מהם. בעקבות התערוכה יוקרן הסרט האיש שמצייר טיפות מים על סיפור חייו הדרמטי של הצייר הקוריאני המוערך קים צ'אנג-יול ומשמעותן של טיפות המים החוזרות בציוריו. אוצרת: שיר מלר-ימגוצ'י.

כמדי שנה יקיים הפסטיבל יום עיון מקצועי לסטודנטים לקולנוע, שיתמקד השנה בתחקיר הדוקומנטרי. יוקרן הסרט קופסה כחולה של מיכל ויץ, זוכה פרס התחקיר בפסטיבל דוקאביב האחרון, ותתקיים שיחה עם זוכות הפרס, התחקירניות מיכל ויץ, לילי יודינסקי ולי רוטברט, בהנחיית חגית בן יעקב.

יתקיימו גם ההקרנות המסורתיות לתלמידים ממעלות ותרשיחא, מהיסודי ועד התיכון. בין הסרטים שיוקרנו: גנגסטר שוקולד של ענאן ברכאת, על נרקומן לשעבר שהצליח להשתקם וכעת הוא משתמש בסיפורו כדי לעזור לאחרים; דם חם של ארתור אברמוב על נער ונערה שמתעקשים לחלום על אליפות העולם בקיקבוקסינג למרות התנגדות משפחותיהם; וכן שני סרטים קצרים על ילדים מהעולם שיוקרנו בהקרנת בכורה.

גליה בדור, מנכ"לית דוקאביב: "מטרתנו מיום הקמתו של הפסטיבל היא חיבור לקהלים רבים ככל האפשר, ועידוד דיאלוג ומעורבות חברתית. אני גאה שהפסטיבל ייפתח השנה בפרויקט קרוב לליבי, פרויקט 'כנפיים', עם ארבעה סרטים של יוצרים וגיבורים מקומיים".

ארקדי פומרנץ, ראש עיריית מעלות תרשיחא: "הפסטיבל מביא עימו רוח חדשה של יצירות איכותיות ברמה המקומית והבינלאומית. אני רואה חשיבות רבה במתן במה ליצירות מקומיות מקוריות, מעוררות השראה ומחשבה, המעשירות את השיח התרבותי".

 

 

דוקאביב גליל, 3-6 בנובמבר. רשימת סרטים מלאה, פרטים על יום העיון והסיור הקולינרי, רכישת כרטיסים וצפייה בחלק מהסרטים אונליין באתר הפסטיבל www.docaviv.co.il.