אם הכותרת על "אורגיה" נראית פרובוקטיבית, מה תגידו על "בולבול משפריץ כמו שאף פעם לא ראיתם?".
אפשר להרגיע. מדובר בציפור בולבול הטובלת בצלחת מים ומשפריצה לכל עבר (בע'!). וגם "האורגיה" היא בסך הכל תיאור פואטי של ג'קי סויקיס ללהקת ציפורים המבלות אצלו בצימר ברחוב דולב 25 בכפר ורדים.
ה"צימר" של ציפי וג'קי סויקיס הוא למעשה שתי צלחות מים גדולות ונאות הנטועות במרכז הדשא בחצר ביתם, לא הרחק מהחלון הגדול במשרדי חברת אס.אי.או סימפל (Seo simple) לקידום אתרים ששבעלותו של סויקיס. "אני חובב צילום שנים רבות", הוא מספר. "בעיקר של נופים, ועם שיגעון מיוחד לציפורים. על מנת להשיג צילומי צפרות טובים, הייתי צריך לעיתים לשכב במארב בבוץ, בקור, לעיתים בקוצים. לבלות שעות רבות במסתור, ולהמתין לרגע המיוחל. לפני מספר שנים החלטתי שנמאס לי ואמרתי 'תשמעו ציפורים נחמדות. אם אתן רוצות להצטלם אתן באות אלי. אני כבר לא רודף אחריכן'. הן קלטו את המסר והחלו להתמסר למצלמה שבחצר".
הצלחת המוצלחת
בתחילת הדרך, כשהמשפחה עוד התגוררה בשכירות ברחוב נעמן בכפר ורדים, הזמינו את הציפורים באמצעות צלחת מים גדולה ותחנת האכלה של בוטנים וזרעי חמניות. לצופיות נתנו גם מי סוכר. לדברי סויקיס, מהר מאוד למד שהאכלת בעלי חיים היא לא לעניין, משום שהם עלולים לפתח תלות. לכן התמקד בשיפור צלחת המים המשמשת את הציפורים לשתייה וכן לרחצה לשם הוצאת טפילים שונים מהנוצות. לדבריו נדהם מכמה פשוט היה "להזמין" כל כך הרבה מיני ציפורים ממש עד פתח הבית והמשרד, באמצעות צלחת מים טריים בלבד.
כאשר רכשו את הבית ברחוב דולב, לפני כחמש שנים, עוד התמקצעו בגודל צלחות המים, בגובהן ובעיקר בשמירה על ניקיון המים: "בצלחת אחת התחיל להיות לציפורים צפוף, ולכן הצבנו שתיים. מצאנו גם שיש ציפורים המעדיפות צלחת גבוהה ואחרות נמוכה. המים חייבים להיות זכים ויש מערכת ממוחשבת של הזרמת מים ושטיפה כל שלוש שעות. זה גם מונע התרבות של יתושים. רכשנו גם צלחות יפות מאבן ובניתי סמוך להן גם 'ענפים' מיוחדים. שתלנו בגינה מיני צמחים שציפורים אוהבות לאכול או פרחים צופניים. בקיץ היתה לנו פריחה משגעת של חוטמית זיפנית והבאנו קליקרפה שמושכת ציפורים.
"למען האמת התאהבנו בבית הזה בגלל החצר. יש גפן ותאנה. קטלב משונן עם פירות ענקיים, זית, שסק ואבוקדו האס שמניב בצורה יוצאת דופן על פני עונה מאוד ארוכה. כמו שהזמנתי את הציפורים לגינה, כך גם ביקשתי מהעץ, שהיה לא משהו, להתחזק ולשגשג. אני מלטף אותו והוא מחזיר אהבה עם פירות שהם ממש פלא. בגינה עוד עצי פרי אחרים שאנחנו שתלנו, ויש הסכם עם הציפורים: חצי להן, חצי לנו".
-יפה ומעורר השראה. אבל למה צימר ומדוע הפרובוקציה של האורגיות והבולבולים?
"במקביל לתחילת ההתעסקות עם צילומי הציפורים אצלי בבית, פנה אלי מישהו שביקש מהחברה שלי לקדם אתר שלו של צילומי זוגות בצימרים במצלמה נסתרת. הוא רצה שכל מי שיחפש בגוגל 'אורגיה בצימר' יגיע לאתר שלו. אמרתי לו שהוא אידיוט והוא צעק עלי שלא אשפוט אותו והתחלנו לריב עד שהודעתי לו שאקדם את המושג שביקש, אבל באופן שיגיעו קודם כל לאתר שאני אקים. כך בנינו את 'צימר בגליל' / 'גו גליל' שמחזיק את כל פעילות הצפרות שלי, כולל לשונית 'סרטים אסורים'. הסרטים כמובן רק של ציפורים. אני מקבל כמעט כל יום טלפון מכל מיני אנשים שגם רוצים להזמין אצלי מקום בצימר. אגב, במהלך השנים הכשרנו אלפי מקדמי אתרים שגדלו על הסיפור הזה".
לחנך עורב
זה לא מקרי שציפי וג'קי סויקיס, הצליחו לקדם את אתר הציפורים התמים שלהם בצורה כל כך טובה. לשניים רקורד וניסיון רב שנים בתחומי הטכנולוגיה והאינטרנט. אס.אי.או סימפל בע”מ פועלת משנת 2008. ציפי מנהלת (עבדה בעבר בקומברס ואינטל) וג'קי (במקביל מנהל תחום הכשרת מדיה דיגיטלית בג'ון ברייס) ועוד מספר עובדים אחרים מקדמים אתרים ובמקביל עוסקים בהדרכות ושיווק באינטרנט.
המשרד נמצא בחלק התחתון של הבית, צמוד ל"צימר" הציפורים. מצלמת זום גדולה מכוונת לצלחות המים ומצלמה נוספת (מעגל סגור) מקרינה כל הזמן את ההתרחשות בחצר מול עמדת העבודה של ג'קי. כאשר יש פעילות מעניינת במיוחד, הוא פוסע שלושה צעדים, וכשהם מספיק מהירים וזהירים הוא לוכד בעדשה את החוחיות המדהימות, משפחת החורפנים, השחרורים, הפרושים, השכווי, החכלילית, החטפית, העורבני ואפילו הנץ שבא לבקר, וזו רשימה חלקית מאוד.
לדבריו, בתחילת הדרך היו מגיעים למקום עורבים ("חיה יותר חכמה מחצי מהאנשים") כשבמקורם נבלות, חתיכות לחם או אגוזים והיו מטנפים את המים. בעקשנות רבה היה מבריח את אלו עם האוכל במקורם ומאפשר גישה רק לעורבים שבאו לשתות, עד שהם למדו את הפרינציפ ויותר לא מגיעים לאכול ולטנף את צלחות המים. "אפילו ראיתי פעם אחת עורב מתקרב עם אוכל, ועורב אחר מגרש אותו".
לא רק ציפורים מגיעות לצימר, גם שועלים וגיריות. למזלנו הרב חזירי בר טרם נצפו, וג'קי מקווה שחומת האבן והגדר לא יאפשרו זאת. גם שפני סלע אינם תופעה נפוצה בשלב א' ואחרי שהצליח "לחנך" את העורבים, הוא מרגיש שכמעט והגיע אל המנוחה והנחלה. עכשיו רק נותר לוודא שהחתולה המקומית לא מפריעה לבעלי הכנף הבאים ליהנות מהמים הזכים ולדגמן למצלמה.
משחק אותה
ג'קי סויקיס (57) גדל בקיבוץ מפלסים שבעוטף עזה. בצעירותו היה חקלאי ועד היום הוא אוהב את עבודת הגן ואת "ריח הזבל ניחוח חציר". שירת בצבא בהדרכות בחיל האוויר ושם גם פגש את ציפי (מקרית אתא במקור). את הקיבוץ עזב בגיל 24 ("בהתחלה אסיפת הקיבוץ לא אפשרה לי לצאת לעתודה האקדמאית. אחרי הצבא ניסו להכריח אותי לעבור מהטכניון לאוניברסיטת בבאר שבע. אמרתי להם שלום וביי").
למרות שלמד הנדסת מכונות, מעולם לא עסק בתחום. כבר כסטודנטים בטכניון, פיתחו הסויקיסים מערכת לתכנון ארונות מטבח שהיתה ראשונה מסוגה ושמשה שנים רבות את מטבחי טופז ורגבה. לכפר ורדים הגיעו לפני כ-25 שנה וגידלו כאן את שלושת ילדיהם: שחר (29, נשוי וגר ברמת גן), יוטיובר העוסק בעריכת וידאו; נוי (26, מתגוררת בחיפה), למדה עיצוב אופנה בבצלאל; וטל (21, גר בחיפה), השתחרר משירותו בחיל מודיעין ועובד בחברה המשפחתית.
בני המשפחה מרבים לטייל בארץ ובעולם ("עד גיל 35 לא יצאתי מהארץ. אבל מאז טיילתי המון"), וג'קי התמחה בצילומי נופים אותם הוא מעלה לאתר "פוטו ארט" (PHOTO ART) למכירת צילומים, שלו ושל אחרים, און ליין. הוא לא משתתף בתחרויות צילום וממעט להציג, אבל גאה בתערוכת יחיד שלו שהוצגה בשנה האחרונה בבניני האומה בירושלים. הוא מעיד על עצמו כעיוור צבעים, ולמרות זאת הצילומים שלו מרהיבים ביופיים: בקומפוזיציות, בצבעוניות ובלכידת "הרגע".
לדבריו, לאחרונה גם "יצא מהארון" כ"גיי-מר", (gamer) והוא מקדיש מספר שעות ביום למשחקי מחשב. הוא אף הקים ערוץ יוטיוב בנושא ומנהל קהילות גיימרים: "המשחקים מפתחים את הזיכרון, מהירות וחדות המחשבה וכן את זריזות הידיים".