תכנית האב לגליל המערבי: תיירות, חקלאות, טכנולוגיה וים

משרד הבינוי והשיכון חשף תוכנית אב לפיתוח האזור, הכוללת מרכיבים רבים ושיתוף פעולה בין יישובים ומגזרים
האדריכלית ורד סולומון ממן במהלך הועידה. "הזדמנות לקדם נושאים שלא יכולים לקבל פיתרון ברמה המקומית"
האדריכלית ורד סולומון ממן במהלך הועידה. "הזדמנות לקדם נושאים שלא יכולים לקבל פיתרון ברמה המקומית"

משרד הבינוי והשיכון הציג בסוף חודש יולי תוכנית אב חדשה לגליל המערבי. התוכנית הוצגה בוועידה שהתקיימה באולם מליאת המועצה של עיריית מעלות תרשיחא, והיא מתייחסת לערים, יישובים כפריים וחקלאיים וכן למרחב הימי. התוכנית משלבת תעסוקה, כלכלה, תשתיות, תחבורה, סביבה ותיירות, מתוך כוונה למשוך השקעות אזוריות שיתמכו בפיתוח למגורים.

בין השאר התוכנית כוללת מרכז ספורט, מחקר וחינוך ימי, רשת של שבילי אופניים ופארקים שיחברו בין כ–30 יישובים ונחלים שבשטחם, מתקני ספורט משותפים ומתקן אזורי לטיפול בפסולת, גוף לתחבורה ציבורית מטרופולינית, מרחבי עבודה אזוריים, מרכזי כנסים ומתחמי תעסוקה ואפליקציית תיירות אזורית.

 

נקודות מרכזיות בתוכנית

  • פיתוח מיזם תיירותי מבוסס על שיתופי פעולה אזוריים.
  • תמריצים ומענקים ממשלתיים לתחום המד־טק ותוכניות להכשרת עובדים מהאזור.
  • עידוד ותמיכה בחקלאות מסורתית לצד פיתוח שיתופי פעולה טכנולוגיים.
  • ייצור אנרגיות מתחדשות.
  • מערך תחבורה אזורי יעיל שיחבר יישובים, אזורי מגורים, אזורי צעסוקה ותיירות.
  • הקמת מתקן אזורי לטיפול בפסולת.
  • המשך טיפול למניעת סיכוני שיטפונות (במיוחד בנהריה וסביבתה).
  • פרויקטים של התחדשות עירונית מבוססת נחלים, פארקים ושבילים.
  • שידרוג מעגנות, פיתוח תיירות ים והקמת מרכז לחינוך וספורט ימי לתלמידי האזור.

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי העבודה על התכנית ארכה כשנה וחצי, כשבראש הוועדה עמדה האדריכלית הראשית של המשרד, ורד סולומון ממן בשיתוף יו"ר לשכת תכנון צפון אורי אילן. לתהליך היו שותפים אשכול גליל מערבי וראשי הרשויות המקומיות בגליל המערבי.

סולומון ממן: " תכנית אזורית מהווה הזדמנות לקדם נושאים ותחומים שלא יכולים לקבל פיתרון ברמה המקומית ולא ברמה המחוזית. היא חוצה את גבולות היישובים והערים, ולכן יכולה לגשר ולפתור את הממשקים. מדובר בתפיסה חדשה שרואה את טובת האזור במטרה לחזק ולהגדיל את הנכסים הקיימים המיוחדים מחד ולהציע פתרונות לצרכים לאתגרים ולשאיפות המקומיות. בגליל מערבי בולטת במיוחד עבודת צוות התכנון עם בעלי העניין הרבים ובמיוחד עם כל ראשי הרשויות".

במשרד הבינוי והשיכון מעריכים כי תוך חמש שנים ניתן יהיה לראות כבר ניצני עבודה בשטח. התוכנית מקיפה את כל השטח מגבל הצפון עד קצת דרומה לכביש 85 בדרום, גבולה המזרחי הוא באזור סאסא, ובמערב היא משתרעת כאמור כמה קילומטרים לתוך הים.

דילוג לתוכן