שירת הפינגוין

82 שנה פעלה המסעדה המיתולוגית בנהריה. והיא עשתה זאת בלי לפספס אף יום, כולל מלחמת עולם, מלחמת עצמאות, קטיושות וקורונה. עד שבתחילת החודש סגרה את דלתותיה לצמיתות. שיחת סיכום עם אילן אופנהיימר, דור שלישי למייסדים ומי שניהל את המסעדה ב-50 השנה האחרונות
כתבה: מאיה רביב
אילן אופנהיימרעםבנו אמיר. דורשלישי ורביעי למייסדים •צילום: מיקי אלקובי

זה שיר פרידה ממסעדה שהייתה פתוחה כל יום במשך 82 שנה. "פינגוין" המיתולוגית, מהמסעדות הוותיקות והידועות בארץ, סגרה את שעריה בתחילת החודש. בכך הגיע לסוף דרכו מוסד משמעותי ואייקוני בחיי הגליל המערבי והעיר נהריה בפרט.
הבעלים הנוכחי, אילן אופנהיימר, קיבל את ההחלטה בעקבות מיזם נדל"ני המתוכנן במקום. התגובות, אולי כצפוי, רבות עוצמה. די לעמוד במשך דקות ספורות בלבד מחוץ למקום המסעדה ולהאזין למה שאומרים עוברי אורח לנוכח המסעדה המתפנה. "איפה ניפגש עכשיו?", תוהה אחד, וחברו מנסה להרגיע ש"אולי זה זמני". אחרים פשוט ניגשים אל דלתות הזכוכית, מקרבים את העין, מציצים, משתהים ומזכירים זה לזה מה מהווה מסעדת פינגוין עבורם.
אני פוגשת את אילן אופנהיימר בתוך חלל המסעדה ימים אחדים לפני הסגירה. שמסביבנו ארגונים, קיפולים, ומכונת קפה שעדיין עבדה.
– אתה יכול בכלל לתאר את התחושה?
"בואי נאמר שאני מרגיש כאילו ששמתי איזו חליפת מגן. והאמת היא שאני מוצא את עצמי מתרגש מאוד דווקא ממחוות קטנות. הגיע לכאן הבוקר עובד של חברת שתייה קלה. הוא ניגש אליי ואמר 'אילן, אתם המקום הכי כיף שהיה לי לעבוד איתו. אני עובד עם מליון מקומות, מספק סחורה להמון אנשים. אתם תמיד קיבלתם אותנו בחיוך, לא נתתם לנו לחכות, עזרתם לנו עם הבקבוקים'. אנחנו שנים איתם, והבחור ממש התרגש. כמובן שהתרגשתי ביחד איתו. לקבל מחמאה מאנשים כאלו זה משהו שבאמת מדגדג לי בלב. היום במיוחד, כשאנחנו נמצאים במדינה שאחד אוכל את השני, עם המון אלימות ושנאה".
-היו עוד מחוות כאלו?
"אנשים יקרים כתבו לי מילים שריגשו אותי. חבר כתב לי 'מצדיע לכולכם על המסע שעשיתם, זאת ארץ ישראל היפה והאמיתית: לראות איך אבא ארנסט היה דואג שהבריטים ישתו בירה עם הבנות בה בשעה שהורידו מעפילים בחוף נהריה בעלייה הבלתי לגאלית'. חבר אחר שהגיע לביקור בארץ כתב 'לסיומו של מסע ארוך ומוצלח צריך צעד אחד מושכל ונבון, ולמרות הכאב בליבך התחלת כעת מסע חדש. אני יודע שעמוק בפנים אתה עושה את הצעד הנכון במקום הנכון. הבאת כבוד רב לשושלת אופנהיימר הנהריינית לדורותיה'. זה ריגש אותי באמת. בנוסף יש את העובדים שלנו, 40 עובדים. אחותה של אשתי, שרון, שגם מנהלת, הציעה שנעשה להם טיול. הזמנו אוטובוס ועשינו להם טיול בצפון, עם המון פעילויות, כשלבסוף כולם הגיעו ל'אדלינה', המסעדה שלנו בקיבוץ כברי. שם הודיתי להם על העשייה הרבה וכמה שהיה לי טוב איתם. אחרי זה באו אליי כמה עובדים ואמרו לי 'אם הטיול הזה היה קורה לפני שנה, זה היה ברור, אתה צריך אותנו. אבל הגענו לסיומת, אתה לא רואה אותנו יותר. עשית פה משהו מיוחד, זה מעבר לטיול'. וזה בעצם סיכם את כל הרעיון שלנו, הביחד הזה".
-מה זאת אומרת ביחד?
"עבדו כאן ערבים, נוצרים, מוסלמים, יהודים, אתיופים ועוד. זה הדגל של המשפחה שלי, במיוחד של אשתי מיכל שבאה מקיבוץ. ערכים זה האלף-בית שלנו. ואני בטוח שגם לזה היה חלק בהצלחה, במודע או לא במודע. כולם היו עובדים פה מהיום הראשון".

אנשים בכו

אילן אופנהיימר, 75, נשוי למיכל ואב לחמישה, הוא בנו של ארנסט אופנהיימר ונכדו של הוגו אופנהיימר, השניים שהקימו את המסעדה בשנת 1940. התקופה היא שנותיה הראשונות של נהריה. היישוב בן החמש, שנוסד כיישוב המתבסס על משקים חקלאיים, משנה את פניו והופך ליישוב שמבוסס על תיירות. ומה שהתחיל כקיוסק שמכר גלידות קסטה, צמח וגדל למקום בעל שם.
כילד נהג אילן להגיע לפינגוין כל יום אחרי בית הספר לסייע בניקוי הגינה ובעבודות נוספות. "נולדתי וגדלתי בפינגוין", הוא אומר. בשנת 1972, לאחר שחזר מלימודי מסעדנות בגרמניה, קיבל על עצמו את ניהול המסעדה, ומאז ועד היום הוא עוסק בכך. בשנים האחרונות עבר הניהול אל בנו אמיר, 41, דור רביעי למייסדי המקום, שושלת נדירה ואולי יחידה בישראל. כאמור, בבעלות המשפחה גם מסעדת "אדלינה" בקיבוץ כברי, אותה פתחו לפני 19 שנה, והיא ממשיכה לפעול כרגיל תחת ניהולו של אמיר. במרוצת השנים יזם אילן וניהל עסקים רבים, בטיילת נהריה, בעיר ומחוצה לה. אך לב העשייה, הוא מעיד, תמיד היה פינגוין.
אביו של אילן, ארנסט, עלה מגרמניה במסגרת מה שמכונה העלייה החמישית. "הוא סבל וחטף מהמשטר הנאצי", מתאר אילן. "הרביצו לו, שלחו אותו לטאטא רחובות ועוד. כמו שאומרים, הוא קרא את הכתובת על הקיר והבין שהוא חייב לעזוב את גרמניה. הוא החליט לעלות לארץ ישראל, וב-1936 הוא מגיע לכאן. הוריו של אבי, הוגו וריחה, עלו ארצה רק כמה שנים לאחר מכן, מאחר שהוגו נלקח לברגן בלזן בתקופה שהמקום שימש כבית מעצר. הוא שוחרר משם רק בשנת 1938, וכשנה לאחר מכן, ב-,1939 עלו ההורים ארצה.
"אבי הגיע לנהריה והחל לעסוק בחקלאות. הוא יצא להכשרה במשק רפול בתל עדשים, אך אחרי ששתל גזרים הפוכים בדונם שלם, עם השורש למעלה, הבין שחקלאי הוא לא יהיה. סבי היה בעל כלבו בית קפה בגרמניה, וכשאבי היה נער הוא נהג לבלות שם הרבה. הוא הכיר את התחום מקרוב, והחליט ללכת בכיוון הזה. בשנת 1940 הוקמה 'פינגוין', על שם הוצאת ספרי הכיס האנגלית המצליחה, בתקווה להצליח באותה המידה".
מאז המקום ספג לא מעט היסטוריה: מראשית ימיה של מלחמת העולם השנייה והשלטון הבריטי, דרך מלחמות ישראל, קטיושות, שיטפונות, קורונה ועוד. וכאמור, אחד המיתוסים גורס כי לא היה יום אחד בו פינגוין הייתה סגורה. "זה עיקרון שהמשפחה התחילה", מאשר אופנהיימר. "הרבה דברים עברנו. בקורונה למשל היו לנו משלוחים".
-מאיפה ההתעקשות?
"כך קיבלתי את זה מהוריי, דבר שהמשיך גם בזמן שאמיר ניהל כאן. גם במלחמת העצמאות ההורים שלי לא סגרו. היו להם כל מיני סיבות. למשל, היו הרבה רווקים שלא היה להם איפה לבשל בבית. הם היו אוכלים פה ביום ביום, אז הם הרגישו אליהם מחויבות. בתקופות מתוחות מבחינה ביטחונית היו אומרים לי בצחוק 'נסראללה לא יהיה מבסוט מזה'. פינגוין היה הדבר היחידי כמעט שהיה פה בהתחלה, ועם השנים הפך למוסד. בתקופת המצור על נהריה היה העיתון 'על המשמר' תלוי פה על החזית ואנשים היו מתכנסים לקרוא ולהתעדכן בחדשות. מורים ומורות היו עושים פה את שיעורי הבית שלהם, ילדים נפגשו עם הוריהם, קבוצות שלמות סעדו פה בקבוע".

"שאלו אותי 'מה אתה הכי אוהב בעצמך?'. אמרתי 'את זה שהאגו שלי הלך ברגע שאימא שלי ילדה אותי'. אין לי אגו. אם מישהו עוקף אותי כדי להיכנס לחניה, נו שייכנס. לקוח קרא לי ואמר 'אי אפשר לשתות את זה', אמרתי לו 'צודק, אחליף לך'"

– מה אומרים לך ברמה האישית מאז שפורסם דבר הסגירה?
"זה מתחלק. יש אנשים שחושבים על החוויה האישית שלהם בתוך כל הדבר הזה, מה שמאוד מובן. אנשים רבים ישבו פה כל יום והרגישו בבית, ועכשיו לא יהיה להם יותר את זה. ויש את המקורבים יותר שאומרים 'אילן, כל הכבוד, ידעת לסיים בזמן'. לאחרונה סעדו פה ארבעה גברים ואמרו לי 'איך אתה עושה את זה, אנחנו רוצים להיות שותפים שלך'. עניתי להם 'מה אתם עושים ביום שישי הקרוב? קידוש? אוכלים דגים? אני 50 שנה נמצא פה, לא ישבתי אף פעם עם המשפחה שלי ביום שישי בערב. זה צריך להגיד לכם הכל'. ענו לי 'וואו, אתה צודק, יאללה צא לחופש'. אחרים קראו לזה 'מעבדות לחירות'. אבל זה העסק. מי שמתמצא קצת במסעדנות, יודע שזה תחום מאוד תובעני. הצלחת העסק הייתה בגלל שתמיד מישהו מהמשפחה היה פה, לצד כל העובדים המסורים, כמובן. אתמול אנשים עמדו פה מחוץ לשמשה ובכו. ידעתי שיהיו לי תגובות מהקהל הנהרייני. כמו שלי זה לא פשוט, ברור לי שגם ללקוחות של עשרות שנים. אבל לא האמנתי שלסגירה תהיה תהודה כל כך רחבה בכל המדינה. הגיעו אלינו מכל קצוות ישראל. אנשים עשו פה סוג של פגישות מחזור, והגיעו לשחזר רגעים יפים שהיו להם בנהריה".
-איזו תכונה שלך הכי עזרה לך לנהל את המסעדה לאורך כל כך הרבה שנים?
"השאלה מזכירה לי שהיינו כמה חבר'ה בדובאי, חלקם פרופסורים, רציניים כאלה. ישבנו לארוחת ערב, והמארחת שלנו ארגנה משחק וביקשה שנתייחס מאוד ברצינות. כל אחד קיבל שאלה, ואחרי כל מיני סיפורים ובדיחות הגיעו אליי. השאלה הייתה 'מה אתה הכי אוהב בעצמך?'. אמרתי להם 'האמת, את זה שהאגו שלי הלך ברגע שאימא שלי ילדה אותי'. אין לי אגו, וזה עזר לי המון בחיים".

-נשמע נחמד, אבל אפשר להתנהל ככה כמנהל, יזם ובעל מסעדה?
"אף פעם לא רבתי על אגו ולא התווכחתי עם אנשים. אם מישהו עוקף אותי כדי להיכנס לחניה, נו שייכנס. לקוח קרא לי ואמר 'אי אפשר לשתות את זה', אמרתי לו 'צודק, אחליף לך'. ברגע שאין לך אגו החיים הרבה יותר קלים. זה עזר לי עם עובדים, עם אנשים".
-אנחנו בישראל, זה לא קצת מקשה להתנהל פה בלי אגו?
"תמיד ידעתי מי מולי והתייחסתי בהתאם. למדתי בגרמניה שלוש שנים וחצי את תחום המסעדנות. כשחזרתי לארץ בסיום הלימודים הרגשתי את ההבדלים בין המדינות, כצפוי. אבל אני חושב שבנינו כאן משהו טוב, ושבגדול הצלחנו".

-מה באמת אתה חושב על תחום המסעדנות בארץ?
"הקולינריה בארץ התפתחה מאוד, וטובה עשרות מונים מכפי שהייתה בעבר. כל השפים, כמעט ללא יוצא מן הכלל, קיבלו את התרבות הראשונית מהסבתא או מההורים. אנשים שהגיעו עם הכישרון מהבית, פשוט כך. רק אחר כך הם פיתחו את זה, למדו באופן מקצועי, עבדו עם שפים גדולים ולמדו מהם והתפתחו. אצל הרוב נראה שההתחלה היא באמת שורשית. זה דבר שאני לא קיבלתי, אבל באיזשהו אופן אני גם נהנה מהחוסר הזה. אני בצד השני של המפה, בן של ייקים, אצלי בחיים לא בישלו בבית. זו אחת מהסיבות שבגללן נסעתי להתמקצע בגרמניה מיד אחרי הצבא".

נהריינים נפרדים

שמעיה, עובד עירייה לשעבר. "זה רע מאוד! משנת 1964 אני אוכל שם יום יום עם חבריי. אם לא היינו באיזה אירוע משפחתי, מילואים או בחו"ל, היינו בפינגוין קבוע עם הפרלמנט הרומני שלנו. אנחנו מנסים לחפש מקום אחר לשבת בו ועוד לא מצאנו. חלק מהחברים ניסו מסעדה אחרת, ישבו שם יומיים, ועדיין לא התרגלו".
אליעזר: "מה נגיד, זו בעיה מאוד בעייתית. צריכים לחשוב לאן ללכת. ההוא משנת 1964 חושב שהוא ותיק? הצחקת אותי. אני בפינגוין משנת 1952. המקום הזה באמת בליבי.
שמילוביץ: "אני ביליתי בפינגוין יותר כשהייתי ילד. הפעילו אז בחצר האחורית מגוון הופעות עם מיטב האמנים של התקופה".
נתן: "זה היה מקום מפגש נעים, מחירים הוגנים, ושירות טוב. במיוחד אני זוכר איך ישבנו שם כל החבר'ה במהלך מלחמת לבנון השנייה".

-מה דעתך על תכניות הריאלטי אוכל למיניהן?
"זה באמת רץ כמעט כל הזמן. אני משער שמבחינת הפקה מדובר בתכנית זולה יותר. זה לא מצריך נסיעה לאיים ודברים בסגנון, זה באולפן אחד, מצלמות קבועות, פרודוקטים קבועים וכן הלאה. לכן אני רואה גם בשאר העולם את הכמות של התכניות האלו, זה פורמט נפוץ עם רייטינג גבוה. אנשים רואים את זה ואוהבים גם ללמוד מזה. עם יוסי שטרית לדוגמה, השף, יש לנו סיפור יפה. יש לו את מסעדת 'היבה' בתל אביב. יום אחד זוג הזמין אותי לארוחה, וברגע שנכנסתי הוא הבחין בי ואמר 'כולם להפסיק מיד לעבוד. זה אילן. אני עבדתי אצלו במסעדה בכפר ורדים'. המדובר במסעדה שהקמתי בזמנו יחד עם איתן ורטהיימר ז"ל, 'פינגוין בכפר'. כשהייתי ב'היבא' שטרית סיפר לי שעבד שם בשטיפת כלים, ויום אחד ביקש ממני שאתן לו לצפות שניצלים. מאז התחיל אצלו הניצוץ. זה, לצד הסבתא המרוקאית שלו".
-ואתה חושב שתכניות האוכל משפיעות על תחום המסעדנות?
"חלק מהאנשים רוצים לחוות את החוויה הזאת, מי שיכול. גילוי מאכלים, טעמים, זה משהו שהולך. עובדה שהמסעדות מפוצצות. להגיד לך שזה רק מתכניות בישול? לא, אבל לדעתי זה נתן תנופה אדירה".

תרומת הפינגוינים

בחלל המסעדה היו פזורים פינגוינים מחרס. "בזמנו", נזכר אילן, "הייתה רשת שהציבה את כל הפינגוינים האלו בחלונות הראווה. באתי אליהם ואמרתי שאני רוצה לקנות את כולם. וואלה, היו מבסוטים, קניתי איזה 30. לקראת הסגירה פנו אליי רבים בבקשה לקבל את הפינגוינים האלו למזכרת. החלטתי לשים תיבה וכתבתי שכל מי שרוצה פינגוין יכתוב את מספר הטלפון שלו ואת המחיר שהוא מציע, ובתחילת החודש אני תורם את כל הכסף לבית הספר לחינוך מיוחד ע"ש רונה רמון הפועל כאן בנהריה. ההצעות הגיעו לאלפי שקלים, ואנ מעריך שהתרומה תהיה מעל 20 אלף שקלים. מנהלת בית הספר התקשרה וביקשה שאגיע. אמרתי לה שלא יהפכו אותי לאיזה משהו גדול, לא אני התורם, זה אנשים אחרים שהשקיעו מכספם".
-טבעי שרוצים לומר תודה.
"המעמד הזה ירגש אותי מידי. זה מאוד נוגע לי ללב לראות את כל ההתמסרות של ההורים והמורים לילדים. הם פשוט מלאכים שעושים עבודת קודש. דברים כאלו תמיד מזכירים לי את חברי הטוב יאיר לפיד, אותו הכרתי לפחות 4-5 שנים לפני שנכנס לפוליטיקה. והאופן שבו הוא וליהי מטפלים בבת שלהם המתמודדת עם אוטיזם מעורר השראה".

רשת? יש אנשים שמוכשרים לזה

לאורך השנים היה אופנהיימר מעורב בלא מעט יוזמות עסקיות. בין השאר היה מחלוצי היזמים בטיילת של נהריה. "היה לי חשוב לנצל הזדמנויות ולהיפתח ליוזמות נוספות", הוא מסביר. "בטיילת התחלתי לפני 35 שנה, ממש מכלום. שום דבר לא היה שם. ניגשו אליי ראש העיר ומנכ"ל העירייה, שרצו למשוך את האנשים לאזור. 'בוא תעשה את זה, אתה היחידי שיכול מהיום להיום'. אמרתי להם שיש לי תנאי – אני רוצה לפתח את כל הטיילת. תוך זמן קצר הצלחנו לפתוח שם שמונה עסקים: 'קפולסקי', 'סאן ביס', 'פינגוין בטיילת', פאב 'מול הים', 'פיצה מריו', 'מאהל בדואי' של משפחה בדואית שממש גרה שם עם הגמל והאוהלים, 'אורי בורי' חברנו היקר, ולונה פארק עם אגם וסירות. הוסכם שבעלי העסקים לא יתחרו זה בזה ואף אחד לא ימכור את המוצר ששכנו מוכר. וכך נוצר מתחם שאלפי אנשים נהנים בו ורבים רבים גם מתפרנסים ממנו. על 'אדלינה' כבר דיברנו, וגם קפה אילן נולד כאן ויצא מגבולות נהריה".
בדיוק בשלב הזה מצטרף לשולחן שלנו דני (דן) ציבולסקי, שכנו של אופנהיימר, וגם רואה החשבון שלו. "את יכולה לשאול אותו על כל הדברים האלו", מציין אופנהיימר. "כן", מאשר ציבולסקי בחיוך, "אני צמוד אליו כבר 50 שנה".
-מצוין, כי בדיוק השאלה הבאה שלי היא איך זה שפינגוין לא התרחבה והפכה לרשת?
"רואה החשבון שלי לא הסכים לזה", השניים צוחקים, ואופנהיימר ממשיך: "יש אנשים שכשרוניים לזה. כשסיימתי את השירות הצבאי קראתי במגזין גרמני אודות רשת של כ-160 מסעדות באירופה. לא הבנתי איך בן אדם אחד בחר לנהל כל כך הרבה מסעדות. כשסיפרתי זאת לאבי, הוא ענה לי 'למה שלא תיסע לגלות בעצמך?'. אז נסעתי. יש המון דוגמאות של בעלי רשתות שהצליחו אבל גם כאלו שנפלו. אני החלטתי שאני לא מעוניין לעשות את זה".
ציבולסקי: "אילן הוא ייקה, מסתפק במה שיש לו, מסתדר. בחור מאוד זהיר, מודע, אף פעם לא היה חייב לאף אחד שום דבר. הוא גם בחיים לא קנה אוטו חדש, אילן לא שויצר".
-אילן, אם היית יכול לחזור אחורה אל תקופה מסוימת בחייך, מה היא הייתה?
"אני חושב שלתקופה בה פתחתי את הטיילת עם פינגוין והעסקים, שירותי קייטרינג ועוד שלושה עסקים שהיו לי פה בעיר. הרגשתי בשיא הפריחה שלי. זו הייתה תקופה מאוד יפה וטובה, לפני 30 שנה. אבל עם כל הנוסטלגיה צריך גם לתכנן את העתיד".

דילוג לתוכן