1. למה היישוב כבר איננו אטרקטיבי? בגלל החינוך (2), התעסוקה (3), מסמוס של תוכניות חשובות (4) והתעסקות בתפל (5). אבל יש בכל זאת תקווה קטנה (6 ו-7)
1.
בחודשים האחרונים יצאה המועצה במסע פרסום רב תהודה לשיווק מגרשים לבניית בתים בשלב ג'. הפרויקט בשלבו הנוכחי כולל כ-180 מגרשים לבתים צמודי קרקע וכ-6 מתחמים לקבלנים למגורים בבניה רוויה.
השיווק התגלה ככישלון חרוץ. מתוך 180 המגרשים נרשמו רק 13 מעוניינים. מתוך 18 מתחמי מגורים הוגשה רק הצעה למתחם אחד. כנראה שכל המכרז יבוטל.
אני מנסה להבין הכיצד כל מגרש המוצע למכירה ביישובי האזור נחטף, ולעומת זאת אף זוג צעיר אינו רוצה להגיע לכפר הירוק והמדהים שלנו. המסקנה עגומה: הישוב שלנו אינו אטרקטיבי מספיק ואינו עומד בקריטריונים המנחים זוגות צעירים היכן להתגורר. בלי שיגיעו זוגות צעירים הישוב הרי צפוי להתנוון.
2.
נתחיל בחינוך: בחודש שעבר פרסם משרד החינוך את תוצאות המיצ"ב, שהוא מעין מתכונת מעודכנת המשלבת "הערכה חיצונית סטנדרטית והערכה פנימית איכותית". נכון, אנחנו לא בעשיריה התחתונה, אבל אנחנו גם לא בעשירייה הראשונה. אנחנו סתם בינוניים. מדוע שזוג צעיר יבוא להתגורר במקום ירוק ככל שיהיה, כאשר מערכת החינוך היא סתם בינונית?
המועצה ועובדיה משקיעים בהקמת מבנים לבתי ספר חדשים (ולא ירוקים) אבל מה עם התוכן? מה עם תוכנית פדגוגית שתקבע יעד שתוך שנתיים מערכת החינוך, מגן הילדים ועד בית ספר התיכון, תהיה פשוט מצוינת? האם יש תוכנית כזאת? תמהנני.
3.
נמשיך בתעסוקה: שלב ג' של הכפר כולל גם אזור תעסוקה (ביחד עם מעלות תרשיחא). תקנון אזור התעסוקה עבר בעזרת צוות של הוועדה לאיכות הסביבה התאמות, כך שיהיה אזור תעסוקה ידידותי וירוק. ומאז מה? כל המאמצים של המועצה ועובדיה מופנים לקידום שכונות המגורים, כאשר בראש סדר העדיפויות צריך להיות דווקא פיתוח אזור התעסוקה. על המועצה להתמקד בתוכנית לפיה תוך שנתיים יעמוד המפעל הראשון באזור התעסוקה. האם למועצה יש תוכנית כזאת? תמהני.
4.
נעבור לפרוגרמה ירוקה: התנועה הירוקה בכפר מנסה לקדם תוכנית לפרוגרמה ירוקה אשר תשפר בצורה משמעותית את היישוב הקיים, בין השאר בכל הקשור לתעסוקה, דיור ואיכות הבנייה. התכנית קיבלה את אישור המועצה והיא תעודד עסקים בבתים, תציע תוכנית לציפוף הבנייה בה יימצא פיתרון דיור לקבוצות הקצה – זוגות צעירים וקשישים, וכן תשפר את איכות הבנייה. קידום התוכנית "נמרח" על ידי המועצה ועובדיה, ובמקום ליישם אותה תוך שנה, עברו כבבר שנתיים וחצי והיא ממש בהתחלה.
ולמה? כי המועצה מתמקדת בשיכונים במקום בתעסוקה, בבניית בתי ספר במקום בחינוך. הפרוגרמה הירוקה מגישה לכפר פתרונות לתעסוקה ולדיור, אולם למועצה ולעובדיה אין פשוט זמן לטפל בפיתוח הישוב הקיים. האם מדובר בקוצר ראייה או במריחה מכוונת? תמהני.
5.
הטבות: עוד מסמר בארון הניוון של הכפר. תושבים קיבלו השבוע מכתב לקוני של מנהל מקרקעי ישראל, המודיע כי הקרקעות אשר ניתנו לפני שש שנים לתושבים נלקחות מהם כעת. מבלי להיכנס לפלפולים משפטים, נראה כי המועצה נתפסה עם המכנסיים למטה. זאת בנוסף להקלת המס הזמנית שקיבלנו ועומדת להסתיים תוך שנתיים.
6.
קהילה ותרבות: בלי נקודת אור הרי אי אפשר. יש כאן תושבים וקהילה נהדרים. הפעילות הקהילתית עניפה ומגוונת, כולל נושאים ותחומים כגון מועדון הזהב, גינה קהילתית, קתדרה, אומני הכפר והצריף הירוק, ריקוד חופשי ועוד. מה שמייחד את הפעילות, זה שרובה נעשית על ידי מתנדבים מסורים, ולא כיוזמה של גוף ממסדי כלשהו.
7.
האם יש סיכוי לשינוי? בוודאי. הכל בידי המועצה והעומד בראשה. אבל כדי שיהיה שינוי אמיתי צריך להחליף דיסק, לקבוע יעדים נכונים, להתוות תכניות למימוש היעדים ולהגשים. האם סיון יחיאלי וחבריו במועצה יכולים לעשות זאת? זו כבר שאלה אחרת.