עוד אותו החזון, שוב אותו הבגד. אחרי עשרים שנה חנות "סיפורי בדים" בכפר ורדים שמורה כמו יין טוב, בדיוק כמו מילות השיר הקלאסי (מילים יענקל'ה רוטבליט, לחן שמוליק קראוס). החנות מוכרת בגדים יד שנייה וגם קצת כלים, היא מופעלת על ידי מתנדבות בלבד, כל הכנסותיה מועברות לטובת הקהילה. ואת כל זה היא עושה כבר 20 שנה ברציפות.
את הרעיון לחנות הגתה חנה אש ז"ל בשנת 2001. אש, ניצולת שואה ומתנדבת פעילה עם מודעות חברתית, נהגה לרכז בביתה חבילות בגדים, אותם מסרה למטרות צדקה ולמי שהיה זקוק. כאשר לא יכלה עוד לעסוק בכך עקב מצב רפואי, הזמינה אל ביתה את דינה להב, תושבת הכפר. "באותה תקופה היה טרנד של חנויות יד שניה בתל אביב", נזכרת להב, כיום חברה בצוות ניהול החנות. "חנה נתנה לי כתבה קטנה שגזרה מהעיתון ואמרה לי 'אני רוצה שתקימי דבר כזה בכפר'".
חנה אש נפטרה בשנת 2010 ולהנצחת זכרה השתתפה החנות במימון מתקני גן השעשועים ב"צומת המפה", גן שנקרא על שמה. החנות הוקמה בסיוע ראש המועצה דאז ד"ר אריה ברן, יחד עם עובדי מועצה ומתנדבים שריכז עמוס לוי תושב הכפר. לאחר הקמת החנות וגיוס צוות מתנדבות מונתה דרורה וינר ז"ל לתפקיד מנהלת החנות, והיא ניהלה אותה ביד רמה במשך 12 שנים. היום יש הסכמה שוינר קבעה בעצם את אופיה של החנות ודרך התנהלותה, שנשמרת עד היום. "דרורה ניהלה את החנות בצורה יוצאת מן הכלל, במקצועיות ובמסירות רבה", מספרות המתנדבות.
לצידה של וינר פעל צוות ניהול מסייע. מאז פטירתה בשנת 2013 מנהל את החנות צוות המונה חמש מתנדבות. במרוצת השנים התרחבה החנות לשטח של מעל 100 מ"ר. מספר המתנדבות גדל אף הוא בהתמדה, ועומד כיום על 62 נשים מכל הגילאים, ולא רק תושבות הכפר. במהלך השנה אף מגיעות נערות בגילאי תיכון להתנדב, כחלק ממסגרת המחויבות האישית שלהן. "מעבר לתרומתן המשמעותית", מציינות המתנדבות בשמחה, "הן גם מורידות לנו את ממוצע הגילאים".
החנות מוגדרת כחנות קהילתית. היא פועלת תחת המועצה המקומית, אך אוטונומית בהתנהלותה. צוות הניהול אחראי על המנגנון השוטף הכולל את מיון הבגדים והציוד שמתקבל, סידור החנות וניקיונות, טיפול בצוות, גזברות, טיפול בבקשות תמיכה, קשר עם גורמי חוץ ועוד. כל אחת בצוות אחראית על תחום אחר, אך ההחלטות הניהוליות משותפות. "בתקופת הקורונה, כאשר נבצר ממתנדבות מבוגרות להתנדב בחנות, נקראו המתנדבות הצעירות למלא את השורות", מספרות חברות הצוות. "עשר נשים צעירות התייצבו לעבודה, וכיום הן מהוות חלק בלתי נפרד מהצוות. הן למעשה דור ההמשך שלנו".
הקהילתיות מתבטאת במטרות ובערכים המרכזיים שהוגדרו עם הקמת החנות: אחריות חברתית – חיזוק חוליות מעוטות יכולת בישוב מתוך אחריות קהילתית במחירים השווים לכל נפש; אחריות סביבתית – אימוץ עיקרון המיחזור על ידי כך שלא זורקים אף בגד שמגיע לחנות (בגדים שלא ראויים ללבוש נמכרים למיחזור); ורוח ההתנדבות – המאפיין את חיי הקהילה בכפר בכלל ואת צוות החנות בפרט.
וצוות החנות, הוא אכן קהילה קטנה. "אנחנו כמו משפחה, ונוצרו בקרבנו הרבה חברויות", מעידות המתנדבות. הן מספרות גם על מפגשי הגיבוש החברתיים, מתנות בימי הולדת ועל טיול המתקיים בכל שנה. "לאורך השנים זכינו להדרכתם האיכותית של מדריכים כמו שלמה רודד ובשנים האחרונות מדריך אותנו ניר שילה בהתנדבות מלאה".
הכנסות החנות נתרמות כולן לקידום מגוון רחב של גופים ופרויקטים חשובים בקהילה, ביניהם: משפחות המטופלות במחלקת הרווחה בישוב, פעילות מועדון "קפה בוקר", ריהוט במועדון הזהב ומועדון הלובי, מפעלי קיץ לנוער, תחום החינוך בכלל ובפרט בתי החינוך, חגי הישוב, ועדת חיילים, מרכז המוסיקה, ספריית הישוב, קייטנות, אגודת הספורט והרשימה עוד ארוכה. בנוסף, לאורך השנים נתרמו בגדים לבתי אבות ולפנימיות נוער וכיום מתארגנת החנות לקראת תרומת בגדים למשפחות מאוקראינה.
קשר יפה נרקם בין "סיפורי בדים" לבין גני הילדים בישוב, קשר הבא לידי ביטוי בתמיכות כספיות, תרומת חומרים שמוחזרו לצורך עבודות יצירה (גרביים, בדים וכד') ושיתוף מתנדבות החנות באירועים מיוחדים. "מיום הקמתה עומדות הכנסות החנות על כשלושה מיליון שקלים ברוטו", מספרות המתנדבות. בהתחשב בתמחור הצנוע של הפריטים, מדובר בסכום מכובד מאוד, שללא ספק תרם בתחומים רבים ולמעשה חזר אל הקהילה. עוד מספרות המתנדבות כי אל החנות מגיעים אנשים מכל הצפון ואף מאזורים נוספים בארץ, כמו משפחות או זוגות המטיילים באזור שמכניסים את "סיפורי בדים" לחלק מתכנית היום. "שמה של החנות הגיע למרחקים", הן מתגאות.
החנות ממוקמת בקומה העליונה ב"מרכז המסחרי" שבישוב וכיום היא פתוחה בימי ראשון עד חמישי בשעות 10:00-19:30 ובימי שישי וערבי חג בשעות 10:00-13:00. פרטי ביגוד נמכרים שם במחירים של 5 עד 15 שקלים, ובנוסף ניתן למצוא במחירים נמוכים להפליא גם כלי מטבח, ספרים, נעליים, דיסקים ועוד שלל מציאות.