מצב קריאה

תוכניות הלימוד בגני החובה לא נותנות מענה מתאים להכנת הילדים לכיתה א'. מיזם חדש מציע פיתרון מקצועי ויעיל, עם מנוי בסיסי בחינם
שי כהן

סופר ואיש עסקים שהיה ממייסדי חברת "סוני" היפנית, הוציא ספר שזכה בזמנו להצלחה גדולה שכותרתו
"בגן הילדים זה כבר מאוחר מידי".
ובכן, גן הילדים לא מאוחר מדי, אבל לא בכל גני הילדים מקבלים הילדים את הידע המינימלי בכמות ובאיכות הנדרשת על מנת שהילד יגיע מצויד היטב לתחילת הלימודים בכיתה א'. ומצד שני, ילדים שרוצים ויכולים להתקדם יותר, לא מוצאים שום מענה במסגרת גני הילדים.
במה הדברים אמורים?
אם "הילד שלי מכיר את האותיות מלימוד של הא"ב בשירה בבית או בגן, זה מצוין. לימוד בדרך של שירה, במיוחד בחברה של ילדים אחרים, מספק לילדים אווירה של התלהבות, שמחה ותחרות בריאה. אבל אם נשאל איזה אות באה לפני ט' – האם נקבל תשובה נכונה? ואם נשאל מה זאת האות ך, האם הילד ידע לענות נכון?
בעיה. בלימוד הא"ב לפי שירים אין אותיות סופיות.
ואם כל זה נשמע לנו פשוט, כדאי שנזכור שילד שאינו שולט באמת באותיות ה-א"ב, הוא ילד שיתקשה בקריאה. שהרי מהי קריאה אם לא מילים, ומהן מילים אם לא אותיות?
וכאמור, ילדים שיכולים יותר ויודעים מצוין את ה-א"ב ויכולים לעבור לשלב של לימוד התנועות (הניקוד) ומשם ללמוד לקרוא ממש, לא מוצאים כל מענה במסגרות הקיימות. אין גן ילדים שמציע תוכנית לימודים כזאת, וודאי שלא גן חובה ממלכתי שפועל על פי תוכנית משרד החינוך.
אותם הדברים אמורים גם לגבי לימודי חשבון, תפיסת הכמות והמספר, חיבור וחיסור בגבולות העשרת הראשונה ובגבולות העשרת השנייה. ילד אמור להגיע לכיתה א' כאשר הוא יודע לכל הפחות את הבסיס הזה. בעיקר, הוא אמור להגיע לבית הספר כאשר יש לו ידע עמוק של לימוד בעל פה, מה מייצג מספר ומה המשמעות של חיבור או חיסור.
ילד המגיע עם חוסרים בידע ובתפיסה הופך מהר מאוד לנער ובוגר ש"אינו אוהב מתמטיקה", וראוי לזכור שהמתמטקה היא הסלקטור בשער של עולם ההייטק והמדעים, והפערים שנפתחו בגיל הגן יכבידו מאוד על הילד בהמשך הדרך.
ובכל זאת, "ישראל היא אומת ההייטק". איך כותרות כמו זו שפורסמה באתר Ynet על מצב הקריאה העגום בישראל, מסתדרת עם הילדים הכל כך מוכשרים שיש לנו כאן?

התשובה אינה מסובכת ולא מצריכה חיפוש מייגע מידי:

  • ישנם בהחלט גנים טובים יותר, במיוחד גנים באזורים מבוססים יותר שבהם ישנן שעות השלמה בתשלום של הרשות וההורים.
  • השקעה מוגברת של ההורים ולימוד בבית תוך איסוף חומרים ממקורות שונים באינטרנט בעיקר בתשלום ושלא בתשלום.
  • השקעה ומתן שיעורי עזר, מורים פרטיים וחוגים יקרים.

פיתרון חינמי באינטרנט

איך ללמד את כל החומר הנדרש תוך בקרה אמיתית שהחומר הנלמד אכן נרכש על ידי הילד הלומד?
איך לתת לילדים שיכולים ורוצים להתקדם גם הרבה מעבר לתוכנית המינימום של משרד החינוך?
איך להנגיש את כל זה לכולם בלא צורך להקצות משאבים כספיים לא מבוטלים להוראה פרטית, הוראה מתקנת וחוגי לימוד?

עד שש – הכנה לכיתה א' הוא אתר חדש, המעניק לכל נרשם מנוי חינם לתקופה ראשונית, ומנסה לתת תשובה לנושא עם מערכת הכוללת את כל הנדרש להכנה לכיתה א' בתחום לימוד הקריאה והחשבון. בנוסף עוסק האתר בימים אלו בפיתוח חומרי לימוד מתקדמים הכוללים מעבר לקריאה ממש ולימוד חשבון ברמה מעבר לדרישות משרד החינוך מילדי הגן העולים לכיתה א'. כתובת האתר: www.ad6.co.il.

הכותב הוא מנכ"ל קבוצת אתרים לימודיים ובעל ניסיון של שנים ארוכות בהנגשת לימודי אונליין

הכותרת ב-Ynet, דצמבר 2020
דילוג לתוכן