ממלכת האושר

בהוטן משמרת מסורות ותרבויות קדומות, מצטיינת בנופים מגוונים, ובמקום התל"ג המערבי חרטה על דגלה את "מדד האושר הלאומי הגולמי". הצעה לטיול מרתק ומעורר מחשבה
פינה בכדור \ ניר שילה

בהוטן היא ממלכה בודהיסטית קסומה, החבויה בהרי ההימליה בין טיבט (סין בצפון) להודו החובקת אותה מסביב. זוהי אחת המדינות המיוחדות בעולם. הנוף הוא שילוב של הרי ההימליה המרשימים, עם פסגות מושלגות המגיעות לרום של למעלה מ-7,500 מטרים וחלקן עדיין לא נכבשו, עם יערות ירוקים ובתוליים, עמקים פוריים מנוקדים בכפרים קטנים. הכפרים עצמם הם מסורתיים וציוריים, ומוקפים בשדות אורז. התושבים חייכנים ושומרים על אורחות חיים קדומים, מקפידים להתלבש בלבוש במסורתי ולקיים את הפולחן הבודהיסטי. בכל יישוב נטועים מנזרים מרשימים, היוצרים הרמוניה של צבעים, צורות, צלילים, נופים ושלווה; ומשרים אנרגיה מיוחדת שלא מצאתי בשום פינה אחרת בגלובוס.

בהוטן, המונה כיום 700 אלף תושבים, הייתה מסוגרת במשך שנים מפני העולם. זוהי הממלכה הבודהיסטית האחרונה שנותרה בהרי ההימליה אחרי כיבוש טיבט על ידי סין וסיפוח ממלכת סיקים על ידי הודו. מתוך מודעות לכך נעשים בה מאמצים כבירים כדי לשמר את תרבותה ואופייה הייחודיים ולחמוק מהשפעות המערב, הודו וסין. התושבים מחויבים בלבוש במסורתי ובבניית בתיהם בסגנון המסורתי, החגים והפסטיבלים נחגגים באדיקות ובמסירות, והפולחן מתקיים לכל פרטיו במקדשים הרבים הפזורים ברחבי הממלכה.

שמה המקומי של המדינה הוא דרוק יול (מבוטא: דרו יו). משמעו "ארץ הדרקון". בנוסף היא נקראת "דרוק טשאנדאן", "ארץ דרקון הרעם", כי הרעם אמור להיות קול שאגת הדרקון.

הדגל מחולק באלכסון לשני חלקים נפרדים: כתום וצהוב. הצבע הצהוב מסמל את המסורת האזרחית ואת סמכותו של המלך (משום שלבושו של המלך הוא בדרך כלל צהוב); והכתום מייצג את הבודהיזם. באמצע הדגל דרקון לבן גדול. הדרקון הוא דרקון "דרוק", דרקון רעם מהמיתולוגיה הבהוטנית. הדרקון לבן כדי לסמן את טוהר המחשבה והמעשה. הדרקון נמצא בין שני הצבעים כדי לסמל את החשיבות השווה של מסורת אזרחית ונזירית במדינה. הדרקון נושא ארבעה תכשיטים בטפריו כדי לסמן את עושרה וביטחונה של המדינה.

הטיול בבהוטן מרתק. כבר בתחילת הדרך מבינים שמדובר במסע לא רגיל. בכדי לשמור על האופי המיוחד של הממלכה, מאפשרים שלטונות המדינה כניסה מדודה של תיירים לארצם, כך הם מאמינים שיצליחו לעדן את ההשפעות הזרות והרעות על ממלכתם. חובה להצטייד מראש באשרת כניסה ובנוסף ישנו מס גבוה של 200$ ליום למבקרים בממלכה. המס כולל אמנם את כל צרכיו של התייר, אך גורם לכך שלא ניתן לטייל בצורה עצמאית ללא לווי של גורמי התיירות, והופך את הביקור ליקר מאד במושגים של מדינות מזרח אסיה. שירותי התיירות במדינה עדיין לא ממש מפותחים, כך גם תשתיות אחרות כולל דרכים. אך זה גם מה שהופך את הביקור למיוחד וייחודי.

בהוטן עברה תמורות רבות בשנים האחרונות. ב-1972 הוכתר ג'יגמה סינגי וואנגצ'וק כמלך הרביעי של בהוטן. למלך וואנגצ'וק נמאס לשמוע שמדינתו נמצאת בתחתית דירוג התמ"ג העולמי, והוא יצא בהצהרה נועזת לזמנה: התמ"ג, אמר, אינו מדד ראוי להביט דרכו על העולם מהסיבה הפשוטה שהוא מתעלם מהרכיב החשוב ביותר בחייהם של בני אדם – האושר.

לצורך כך הוא ייסד את מדד "האושר הלאומי הגולמי", אל"ג (Gross national happiness), מדד אלטרנטיבי לדירוג מדינות וכלי שבאמצעותו ניתן לבדוק את ההשלכות של תוכניות פיתוח שונות על הנוגעים בדבר. האל"ג יוצא מנקודת הנחה שפיתוח נכון של חברה אנושית מתרחש רק כאשר צמיחה כלכלית הולכת יד ביד עם צמיחה רוחנית. "כל אדם שואף להיות מאושר", קבע המלך, "לכן ממשלה טובה היא כזו שבשטח השיפוט שלה חיים כמה שיותר אזרחים המגדירים עצמם מאושרים".

כדי לגרום לנתיניו להיות מאושרים, הוא החליט לשנות את שיטת הממשל בבהוטן ממונרכיה למונרכיה חוקתית. ב-2006, כשהוא בן 51, העביר ג'יגמה סינגי וואנגצ'וק את כס המלוכה לבנו ג'יגמה קיזר נמגייל וואנגצ'וק, המלך הנוכחי (שהיה אז בן 26 והפך לשליט הצעיר ביותר בעולם), כדי שיוכל ללמוד את רזי המלוכה לפני שזו תעבור טלטלה בדמותן של בחירות דמוקרטיות. ואכן, ב-2008 נהרו אזרחי בהוטן בפעם הראשונה בתולדותיהם אל הקלפיות כדי לבחור לעצמם ממשלה. "המפלגה הבהוטנית לשלום ושגשוג" בראשות ג'יגמה יוזר טהינליי זכתה ב-45 מושבים מתוך 47 בפרלמנט הבהוטני, וטהינליי הפך לראש הממשלה הנבחר הראשון של בהוטן.

בהוטן היא המדינה היחידה בעולם שלה מאזן פחמן שלילי, כלומר היא אוגרת יותר פחמן דו-חמצני מאשר פולטת, ובכך תורמת למלחמה במשבר האקלים. היא עושה זאת על ידי הגבלת תיירות לשטחה, ייעור מוגבר והפקת חשמל ממי נהרות.

הטיול בבהוטן חולף על פני עיירות, כפרים, מנזרים ונופים מרהיבים. במהלך הטיול נפגשים עם העם הבהוטני מסביר הפנים, מצטרפים לטקסים דתיים, ריקודי מסכות ופסטיבלים צבעוניים. ההגעה מתבצעת לרוב בטיסה החוצה את רכס הרי ההימליה המרשים ועם קצת מזל רואים את פסגת העולם – הר האוורסט. בטיול האחרון הגעתי לבהוטן מסיקים, מעבר יבשתי המאפשר כניסה ונסיעה ארוכה וחווייתית מהדרום הנמוך לעמקים הגבוהים של הממלכה.

ביקור בממלכת האושר הוא חוויה מיוחדת המאפשרת הצצה נדירה לתרבות שונה מאד, בראשיתית, המצליחה להתקיים, לשמור על עצמה ולשמש דוגמה לחיים אחרים. מובטחת חזרה עם תובנות חדשות, מחשבות רבות וחיוך רחב.

הכותב הוא מנכ"ל "בראשית – טיולי עומק בעולם".
לפרטים והצטרפות לטיולים: https://beresheetravel.co.il , 052-4683898.

נופים, מבנים ואנשים בבהוטן

דילוג לתוכן