מזמור לדוד

דוד גרו, נגן בסון בעל שם עולמי, פרש מעבודתו כנגן באופרה הישראלית, הוריד הילוך והתמסר לחינוך מוזיקלי. כיום הוא מלמד ומופיע הרבה מול ילדים בבתי ספר ובגנים. לפני כחצי שנה עבר לכפר ורדים כדי למצוא קצת שקט, ויחד עם רעייתו דנה יסדו את "פילהרמוניה בכפר", סדרת מופעי מוזיקה שמתקיימת בסלון ביתם ומארחת מוזיקאים מהשורה הראשונה
כתבה: לידיה גרינפלד

יום שישי האחרון לפנות ערב, בית טיפוסי ברחוב זויתן בכפר ורדים. בסלון רחב הידיים מתכנסים כ-80 איש, אולי קצת יותר. הם שותים יין, מנהלים שיחות קלות, נהנים מכיבוד קל ומהנוף. לאחר מכן הם מתיישבים על כסאות פלסטיק מול פסנתר כנף מרשים, מערכת הגברה ובמה מאולתרת. לבמה עולה שלישיית נגנים – פסנתרן, נגן חליל צד, ומתופף על קחון. השלושה פוצחים בנגינת ג'אז, וגם מי שאוזנו אינה מורגלת בז'אנר יכול לזהות את הרמה הגבוהה, ועוד יותר מכך את ההתמסרות של הקהל והאנרגיות הטובות שרוחשות בסלון.
הסלון שייך לדנה ודוד גרו, זוג מוזיקאים מהשורה הראשונה ותושבים חדשים יחסית בכפר. הייתה זו ההופעה השלישית במיזם שלהם, "פילהרמוניה בכפר". בקונצרט הקודם, שהתקיים בחודש ספטמבר, הופיע בסלון ביתם המנצח והנגן גיל שוחט, מהכוכבים הגדולים של המוזיקה הקלאסית. בקונצרט הקרוב, שיתקיים בתחילת נובמבר, יופיע הרכב של נגנים וזמרת מהאופרה הישראלית.

"בנהריה פגשנו מתווך, וכשאמרתי לו שאני מחפש שקט ושלווה, אמר לי: ׳יש לי מקום בשבילכם, שם כולם ישנים׳, והביא אותי לכפר. אמרתי לעצמי 'זה המקום! כאן אנשים מאושרים'"

תהפוכות ולחצים

דוד גרו נולד במוסקבה בשנת 1971. עוד בגיל 13, כאשר צפה באירועי מלחמת לבנון הראשונה, היה מרותק. אז גם גילה את זהותו היהודית, שהוריו לא טרחו להבליט. ״אמרתי לעצמי שאני חייב להיות חלק מהעם הזה", הוא אומר.
בנעוריו למד מוזיקה בקונסרבטוריון, והצטיין בנגינה על בסון (כלי נשיפה מעץ, שייך למשפחת האבוב, הקלרניט והחליל). בגיל 19 זכה במקום ראשון בתחרות הלאומית של רוסיה בנגינה על כלי נשיפה. בגיל עשרים עלה ארצה בגפו. ״הוריי לא הסכימו לעלות ארצה, אז עליתי לבד", הוא מסביר, כאילו מדובר בעניין של מה בכך.
בארץ סיפרו לו שיש ברמת אביב מורה דגול, מרדכי רכטמן, נגן בסון, סולן בתזמורת הפילהרמונית. רכטמן שמע את דוד והסכים להיות המורה שלו. דוד נרשם לאקדמיה למוסיקה, שכר דירה ברמת אביב וצירוף מקרים סידר לו גם שכנים בשם גרו.
-מה באמת מקור השם?
"מסתבר שהשם נפוץ בקרב לא מעט אנשים. שם המשפחה גרו קיים, בקזחסטאן, רוסיה ואוקראינה. אולי המקור הוא שם ארוך שהתקצר, ואולי זה קיצור של גרוי, אפור ביידיש".
בצה"ל עבר טירונות מקוצרת, שדמתה יותר לשירות מילואים מקוצר. הצבא התחשב בעובדה שיש לו ותק בתזמורת הצבאית ברוסיה. עד היום הוא מצטער שלא שירת שירות מלא בצה״ל, כי זה יכול היה לקצר את תקופת ההסתגלות שלו בארץ. מצד שני השירות הקצר איפשר לו להתמקד בלימודים.
-איך קיבלו אותך באקדמיה?
״הפכתי ל׳קישוט יפה׳. נסעתי הרבה לחו״ל כנציג האקדמיה. ניגנתי בפסטיבלים ואירועי מוזיקה רבים".
כאשר גרו מגולל את קורותיו נדמה שהכל בא לו בקלות ובמהירות. כשאני שואלת על פרנסה, למשל, הוא אומר ש"הייתה בסדר״. אבל הוא עבד קשה עבור ה"בסדר" הזה. הוא היה אמור לזנוח את סגנון הנגינה הרוסי ולאמץ סגנון חדש המקובל בעולם. מרוב לחץ, הוא מעיד, היו תקופות שהפסיק לנגן. לרוב היה מתאמן שעות בנגינה על הבסון כדי לחולל את השינוי. הוא אמנם היה סטודנט, אך מיעט להופיע לשיעורים באקדמיה כי עבד במקביל, היה נגן בתזמורת רעננה שזה עתה הוקמה, וניגן בהרכבים שונים בפסטיבלים בחו״ל.
אחרי שלוש שנים בארץ הכיר את אשתו הראשונה, נגנית כינור ראשון בתזמורת הפילהרמונית, דוברת רוסית. השניים היו נשואים 18 שנה ונולדו להם שלושה ילדים. אז הכיר את בת זוגו היום, דנה, גם היא דוברת רוסית. הוא נפרד מאשתו הראשונה בגירושים ידידותיים. כמה ידידותיים? אשתו לשעבר, הוריה והילדים המשותפים, באו לחתונה עם בת הזוג החדשה. גרו: ״שתי המשפחות ביחסים קרובים, חוגגים ביחד את החגים, גרושתי וגם ההורים שלה״. לדנה הוא נשוי 12 שנים ויש להם שני ילדים משותפים, כולל תינוק בן שנה וחצי.
כאשר התחתן בשנית, נעשה מודע לבעיות שהכשילו את הזוגיות הראשונה. דנה ודוד החליטו שיבנו זוגיות אחרת, חפה משגיאות העבר. שניהם למדו גישור, קואוצ׳ינג, וכן NLP, ראשי תיבות של Neuro Linguistic Programming, שיטה שמתיימרת לחולל שינויי התנהגות במטרה לשפר הרגלים מזיקים. העבודה המעשית כללה עזרה לחברים קרובים, ובהמשך הרחיבו השניים את מעגל המטופלים. ״פתחנו עסק לעזרה לזוגות. היו לנו קבוצות בכל העולם, במיוחד בזמן הקורונה. באמצעות הזום טיפלנו בקבוצות גדולות והענקנו גם ייעוץ פרטני. עזרנו למאות אנשים".
-איך למדת עברית?
״בתזמורת לא לומדים עברית כי כולם רוסים, או כמעט כולם. הלא-רוסים כבר מדברים רוסית. אחרי עשר שנים בארץ התחלתי ללמוד יהדות ותורה, ואז למדתי גם עברית. סיכמנו עם דנה, אישתי, שלא מדברים רוסית בבית. אנחנו כן מדברים רוסית, אבל כשיש ויכוח או ריב מדברים בעברית".
-באיזו מסגרת למדת יהדות?
״זוג אורתודוקסי לקח אותי תחת חסותו. התעניינתי בחסידות, קבלה, ואני משתדל להמשיך ללמוד. זה מעניין אותי. אני לומד וירטואלית באינטרנט, כל יום אני מתעמק בכתובים. בשעות הבוקר המוקדמות, בשעה שש בבוקר, או אפילו בשלוש. אלו השעות בהן אני מתחבר לתדר הזה, זו עבודה שבלב".
המלחמה באוקראינה אילצה את בני הזוג להקפיא את העסק של עזרה לזוגות ודוד חזר לעסוק במוסיקה, אם כי בצורה קצת אחרת: ״שלושים שנה הייתי נגן ראשי בתזמורת האופרה. באיזה שלב היה לי קשה עם ההופעות התכופות. הרעש הבלתי פוסק, מערכות התופים, הטרומבונים. רציתי לעזוב. חשבתי שנעבור לדירה גדולה יותר, על איזה הר".
-רצית להתנתק?
״אולי… בדקנו כל מיני אפשרויות. בנהריה פגשנו מתווך, וכשאמרתי לו שאני מחפש שקט ושלווה, אמר לי: ׳יש לי מקום בשבילכם, שם כולם ישנים׳, והביא אותי לכפר. אמרתי לעצמי 'זה המקום! כאן אנשים מאושרים, אני רוצה לגור כאן'".
הוריו, שסירבו בזמנו להצטרף אליו, באו ארצה כאשר נולד בן הזקונים, והם גרים בדירה שבקומה הראשונה.

"אני מופיע בצמד יחד עם עומר, שהוא כוכב באירופה. אנחנו מופיעים לפני תלמידים וגם לפני ילדי גן. הילדים אוהבים משחק, סיפור, נגינה ברמה גבוהה. תוך כדי העשייה, זה הפך לשליחות"

חינוך וקהילה

ראובן מלאך, מנהל הקונסרבטוריון בכפר ורדים, היה הראשון שקיבל את פניו עוד לפני המעבר לכפר. הוא קנה בסונים וגייס תלמידים. במשך שמונה חודשים היה נוסע פעם בשבוע מהמרכז כדי ללמד בכפר.
-הזכרת קבוצות לימוד. אתה יכול להרחיב?
"כשהגעתי לכפר נאלצתי להקפיא את העסק של הייעוץ הזוגי. מישהו ממשרד החינוך הזכיר קונצרטים לילדים. הרעיון דיבר אליי ועשיתי קונצרט לילדים יחד עם תלמיד שלי לשעבר, עומר לוי, בוגר קורס בסון. בתמיכת ראובן מלאך קיימנו כמה הופעות, גם בבית ספר קשת וגם בבתי ספר בנהריה. נציגי סל תרבות של משרד החינוך, שראו הופעה במרכז, הציעו לכלול את ההופעה בסל תרבות. מאז אני מופיע בצמד יחד עם עומר, שהוא כוכב באירופה. אנחנו מופיעים לפני תלמידים וגם לפני ילדי גן. הילדים אוהבים משחק, סיפור, ונגינה ברמה גבוהה. תוך כדי העשייה, זה הפך לשליחות. אפשר לדבר עם הילדים גם על מסע החיים. אני מנחה את המופע, נגן ושחקן ראשי, 'הבסון המהלך'. אנחנו מספרים סיפורים, קופצים, רוקדים, הכל. מנגנים קטעים של מוסיקת בארוק, ג׳אז ומודרני. ההכנה דורשת השקעה גדולה אבל הילדים מרותקים". היום מופיע גרו בבתי ספר בגליל המערבי ויש לו קבוצה גדולה גם במרכז.
אבל חזונו הלוהט של דוד הוא פרויקט "פילהרמוניה בכפר". זוהי סדרת קונצרטים בוטיק שמתקיימת בסלון ביתו, שמאכלס עד 100 איש. ״החלום שלי הוא שיהיה בית פתוח, שיהווה השראה לאנשים. כיבוד, יין, גבינות, הנוף, שקיעה מדהימה, אחר כך מוזיקה. ואני מביא כוכבים! הבית הזה הוא לא רק לאושר הפרטי שלנו, אנחנו צריכים להתחלק בהשראה שיש פה".
ערב הג'אז התקיים כאמור ביום שיש האחרון, 21 באוקטובר, ובחודש ספטמבר התקיים קונצרט עם גיל שוחט, מלחין, מנצח, פסנתרן ומרצה למוזיקולוגיה. ״בזכותו יש עכשיו פסנתר כנף בסלון!", מחייך גרו. "שוחט ניגן כאן שלוש שעות רצופות. אנשים ישבו מהופנטים, לא רצו להתפזר". סדרת המופעים נפתחה בסוף חודש אוגוסט, עם קונצרט קלאסי של "טריו אלף" הכולל את דוד גרו ושני נגנים נוספים מרינה ירצקי בפסנתר, ואיליה שוורץ בקלרנית.
הקונצרט הקרוב יתקיים בשבת 5 בנובמבר, בערב הנושא את השם "כוכבי האופרה העולמית על הבמה". "הסולנית היא אסטה קריקסיונאיטה – סופרנו מבריקה מלטביה, וינגנו אקרט לורנצן – כינור ראשון בתזמורת האופרה הישראלית החדשה ובטיה שטיינבוק בפסנתר.
-אתה מוצא בכפר את השלווה שחיפשת?
"הקהילתיות בכפר נהדרת. הייתי אתמול בשתי תערוכות, בגלריה טל ובצריף האמנים. זה קורה בגלל המקום הזה והאנשים. במרכז לא איכפת לך מאף אחד. גם לא מהשכנים. אבל פה, כבר ביום הראשון שעברנו, השכנה שלנו שרונה הביאה לנו עוגת שוקולד מדהימה. השכנים דואגים לנו ושמים לב גם לצרכים הקטנים, וזה מחמם את הלב. למשל, הגעתי אתמול ולא היה אף אחד בבית. אבל מצאתי קופסת ממתקים וכל מיני דברים טובים על השולחן. אין לי מושג מי הביא. פתאום עוד שכן מגיע, מביא פרחים. זה הופך אותי לבן אדם יותר טוב".

גלריית תמונות