"יש מספיק אלופים בצה"ל"

הוא מרגיש לא נוח עם המחמאות בפייסבוק, אבל ימשיך להשתמש בפרופיל האישי לתקשורת עם תושבים. מאוכזב מארקדי פומרנץ, מקווה לקבע את הטבות המס, רומז ש"איי לאב כפר ורדים" זה זמני ומייחל לקיבוע הטבות המס. לשנים הקרובות הוא מבטיח עוד תרבות, פארק אקולוגי, תוכנית חינוכית רחבה ושידרוג נושא הפעוטונים. אייל שמואלי מסכם חצי קדנציה כראש המועצה של כפר ורדים, ורק הבירוקרטיה קצת מקלקלת לו את הכיף
כתבו: אייל כץ ועודד שלומות בשיתוף אתר כפרניק
אייל שמואלי. צילום: אייל כץ
אייל שמואלי. צילום: אייל כץ

-שלום אייל שמואלי, ראש מועצת כפר ורדים. אנחנו מסכמים עכשיו חצי קדנציה שלך, שנתיים וחצי מתוך חמש. נתחיל מנושא שקרוב לליבנו: תקשורת. איך אתה מתייחס לכל מה שקורה בשיח הפייסבוקי אצלך ובקבוצות של כפר ורדים?

"אני שחקן פייסבוק, וזו פלטפורמה טובה וחזקה אם מנצלים אותה נכון. אני משתמש בה לצורכי שיווק כפר ורדים באמצעות מסרים כאלו ואחרים. דברים מסוימים אנחנו גם מפיצים במייל לתושבים או דרך התקשורת. אני גם רואה את השיח הציבורי ברשתות ולא חי בנעימות עם הסגנון והאלימות המילולית כלפיי אישית, כלפי המועצה וגם התושבים בינם לבין עצמם. צריך לזכור שלכולנו יש גם משפחות וילדים".

-זה מובן. מעניין אותנו איך אתה מרגיש עם אלו שמכנים אותך "אלוף", "מספר 1" וכדומה?

"גם עם זה אני לא מרגיש טוב, וזז קצת בחוסר נוחות בכיסא. אני עושה את עבודתי מתוך שליחות ולא לצורך מחמאות מהסוג הזה. הרבה יותר נחמד שכותבים לי 'יישר כח' או 'כל הכבוד'. זה מראה שמעריכים את העבודה בלי יותר מדי סופרלטיבים פייסבוקיים".

-אבל אתה משתמש הרבה בשפה פייסבוקית כמו "מוש" כקיצור של מושלם, או אימוג'יס בכמויות. זה בדיוק מזמין את השיח הילדותי של "אלוף" ו"אין עליך".

"כן, כי זו השפה של הפייסבוק. שימו לב שאני לא מעודד את ביטויי ה'אלוף' ובהחלט מעדיף תגובות יותר סולידיות. בצבא יש מספיק אלופים. בכל מקרה אני כמעט ולא מגיב. מבחינתי זו תקשורת שיווקית וחד כיוונית. אחרת היא עלולה להפוך לרעש, התלהמות והסחת דעת".

משווק, לא בר שיח

אייל שמואלי סיים בימים אלה שנתיים וחצי בתפקיד ראש מועצת כפר ורדים. אחרי חצי קדנציה בתפקיד, אפשר לקבוע שהפייסבוק הוא אמצעי הקשר המרכזי שלו עם תושבי הכפר. נפגשנו איתו לראיון משותף של אתר "כפרניק" ועיתון "א-לה כפר" כדי לדבר איתו על הנושא הזה, וגם על נושאים נוספים העומדים במרכז סדר היום של הכפר. בעניין הפייסבוק והתקשורת אנחנו מנסים לברר עוד כמה עניינים, כמו למשל תושבים שמשתמשים בפייסבוק לצורך ביקורת או דיווחים על מפגעים ותקלות.

-הם מתייגים אותך ואתה לא עונה להם. למה?

"רוב הפוסטים האלו הם בנושאים שלא היו לפני זה בשיח עם המועצה. אני פחות אוהב את זה, משום שהמועצה פתוחה. יש לי שעות קבלה והטלפון שלי ושל עובדי המועצה זמין. יש לנו גם אפליקציה מצוינת, ולכן אני מתעלם".

-אבל זו דרך מאוד נוחה וזמינה, מי כמוך יודע. הציבור רואה אותך כאושיית פייסבוק ולכן מתנהל באותו אופן. אפשר גם לקבל קצת חוכמת המונים. למשל, בתלונות על כריתת עצים התפתח דיון מרתק.

"חלק גדול מהדיונים ברשת מאוד מפוזרים, מתלהמים ורעילים, ולכן אני בוחר כל פרסום עם פינצטה באופן שיווקי בלבד. לשאר המטרות יש ערוצים הרבה יותר נכונים ומתאימים. אני לא בר שיח בפייסבוק. נקודה.

"אני כן קורא חלק מהדיונים, אבל לא מגיב. בנוגע לעניין כריתת העצים שהעלתה תמי ריטוב, היא דווקא כן פנתה אליי קודם, קיבלה תשובות ולא אהבה אותן. לכן ניסתה לפתח שיח בפייסבוק. זה בהחלט לגיטימי".

-היו לאחרונה מקרים נוספים בהם תושבים דווקא פנו למועצה, אבל לדבריהם קיבלו תשובות מתנשאות ולא מספקות, לכן פרסמו בפייסבוק. למשל, אבנר רביב בנושא פחי האשפה ברחובות הכפר, והלל גלזמן לגבי בורות בשלב ג'.

"כל בוקר אני עושה סיבוב בכפר ורדים, ומכיר היטב את הרחובות והמפגעים. בנושא הפחים, זה עניין מורכב שעלול להוליך אותנו אחורה ולגרום לנזק גדול. המועצה החליטה להיכנס חזק לכל התחום של מיחזור, הפרדת פסולת, קומפוסטרים וכל הקשור בכך, והורידה יום בשבוע לפינוי האשפה. מהלך מבורך זה, עוד בקדנציה הקודמת, תרם לאיכות הסביבה והקטין את הוצאות המועצה על פינוי אשפה.

"ישנן משפחות שלא יודעות או לא רוצות למחזר, והמועצה הציעה להן להכפיל את הפח. אלא שהמסתור שנבנה לפני 20-30 שנה, בעיקר בשלב א', לא מספיק לפח גדול או לשני פחים. האפשרויות הן להגדיל את המסתור או להצניע את הפח הנוסף. רוב התושבים אכן משתדלים לעשות כן, וזו גם התשובה שקיבל אבנר רביב. הבטחנו גם לבדוק לעומק, אלא שלא היתה לו סבלנות. הוא פנה לעיתון 'א-לה כפר', שלא ביקש תגובה מהמועצה, ואחר כך זה התגלגל בפוסט לפייסבוק. אני מעריך את התקשורת המקומית, אבל מן הראוי לבקש תגובה".

-והבורות בשלב ג'?

"הלל פנה וקיבל תגובה, ואם הוא לא מרוצה זכותו לפרסם בפייסבוק וב'כפרניק'. לעצם העניין, שלב ג' ככולו מוגדר כאתר בניה, כולל דרכי המעבר. אבל פנינו לקבלן בבקשה שיסתום את הבורות".

-מה הבעיה של המועצה לסתום שני בורות? לא עדיף להיות חכם ושירותי, מאשר צודק?

"אסור לנו. זה שטח באחריות הקבלן בלבד".

-ומותר לחגוג ל"ג בעומר בשלב ג'?

"לא רואה שום בעיה".

-ישנה תקשורת ברשתות שאינך מעורב בה, אבל מהווה פגיעה קשה בכל נורמות התנהגות אנושית, כולל בקבוצות של הכפר. אולי אתה יכול לרסן את השיח?

"ניסיתי לפנות בכל מיני דרכים, ללא הועיל. דווקא לאחרונה היתה לי פגישה, יחד עם חבר המועצה איתן היימן, עם איציק שבתאי ותמי ריטוב שהיתה להם ביקורת מתמשכת וחריפה על המועצה בעיקר על חזות הכפר. אני חושב שהפגישה היתה טובה.

"יש ברשתות כל מיני גורמים, חלקם גם לא מהכפר, שבוחשים בלי סוף, מתוך צרות עין או מניעים שלא ברורים לי. אני לא שותף לשיח המתלהם ולא רוצה להיות חלק מזה".

-כל התקשורת של המועצה מנוהלת ישירות על ידך. ויתרת על כלים ממוסדים כמו הודעות לתקשורת וכו'. הפייסבוק של המועצה מנוהל דרך הפרופיל האישי שלך, דבר שהבטחת לשנות.

"העובדות נכונות. מי שניהל את התקשורת בעבר היתה ענת מינסטר, מנהלת הלשכה שעשתה זאת היטב. ניסינו עם מנהלת הלשכה החדשה מספר פעמים, אבל היא כנראה פחות מנוסה ומתאימה לעבודה מול התקשורת.

"כבר בתחילת הקדנציה הקמנו דף פייסבוק של המועצה דרך הפרופיל שלי. זו היתה טעות, דבר אסור, והורדנו אותו. בינתיים גם היתה קורונה והיינו עסוקים בדברים אחרים. כרגע יש לנו כבר דף תקין של המועצה וניתן למצוא אותו בקלות. עד עכשיו הוא שימש את הקמפיין של ימים פתוחים בניהול משרד הפרסום לם-מרגלית-שפי. בימים הקרובים נתחיל להשתמש בדף בשוטף.

"אכן, יש לי חוסר נוחות מהשימוש בדף הפרטי שלי, אבל מכיוון שיש לו עוקבים רבים והוא משרת את הכפר, אמשיך לעשות בו שימוש במקביל לדף הרשמי של המועצה. יש עוד צינור תקשורת מאוד יעיל והוא הדיווחים מישיבות ממועצה, בעיקר בכפרניק. הישיבות גם פתוחות לתושבים והם בהחלט מאוד מוזמנים. ועם זאת זה תחום הדורש בחינה".

קשיים משפטיים בהחלפת השטחים

-היכן עומד עניין הטבות המס? יש תחושה שאנחנו על זמן שאול.

"אנחנו פועלים כרגע בשני מישורים. החלפת השטחים עם מעלות-תרשיחא ובחוק עצמו, שם נדרש תיקון העיוות שממשלת ישראל יצרה כלפיי כפר ורדים. הדיון בחקיקה צריך לעבור בוועדת הכספים, ונמתין עד שהוועדה תתמנה. אנחנו עובדים בכנסת עם חברת לובינג גורן-עמיר, עוד מימי קודמי בתפקיד סיון יחיאלי.

"במקביל סיימנו מהלך מהיר מאוד, ותוך שנה הוועדה הגיאוגרפית גליל מערבי המליצה פה אחד על החלפת השטחים של כפר ורדים עם מעלות תרשיחא בשני מתחמים: במדרשה במעלות אנחנו אמורים לקבל שטח, ובמקביל למסור שטחים באזור התעשיה המשותף. אלא שלשר הפנים בממשלת מעבר אסור היה לחתום על ההמלצה. לאחר שהוקמה ממשלת נתניהו-גנץ, לפני קצת יותר משנה, ודרעי כבר יכול היה לחתום, התגלו 'קשיים משפטיים'. איזה? אנחנו לא יודעים. ניסינו מספר פעמים לברר וטרם קיבלנו תשובה מוסמכת. הבנו בין השורות כי הקושי הוא העברת השטח ממעלות לכפר, משום שמדובר ב'הטבות מס'. זה מדהים, הרי הדבר היה ידוע לוועדה, מעולם לא הוסתר והוא בבסיס ההסכם. ביקשנו חוות דעת משפטית בנושא. לא קיבלנו, והנושא הוחזר לדיון בוועדה הגיאוגרפית. גם שם ביקשנו את חוות הדעת. הבטיחו להעביר, ומושכים אותנו כבר מספר חודשים.

"לאחרונה שכרנו את שירותו של ד"ר מתן גוטמן, ממשרד מוביל בתחום. כך שכרגע הפעילות היא עם הלובינג בערוץ הפוליטי ועם ד"ר גוטמן בערוץ המשפטי".

-איך אתה מסכם את התמיכה בגדעון סער ובתקווה חדשה?

"מהלך נכון וחכם ואני מאוד שלם איתו. אמנם לא באתי מבית ימני ובדעותיי אני במרכז, אבל תמכתי בסער כי ברשימה חברים אנשים שבמשך שנתיים וחצי תמכו בנו. יועז הנדל כשר התקשרות ביצע רפורמה שבזכותה כפר ורדים יהיה בחודש אוגוסט הישוב הראשון בישראל שמחובר במאה אחוז בסיבים אופטיים. הילה שי ואזן, שהיתה חברת כנסת מכחול לבן כשפניתי אליה, ופעלה בצורה פרלמנטרית מבריקה בוועדת הכספים ביחד עם מיכל שיר, לשעבר בליכוד והיום בתקווה חדשה. גדעון סער עצמו, שתמך בחוק ההטבות לעכו שבעזרתו נכנסנו גם למגרש. וכמובן יפעת שאשא ביטון, שהיתה מנהלת מחלקת חינוך בכפר ורדים, תמכה בכל המהלכים ויש לנו קשר מצוין איתה. לכן הרגשתי חובה מוסרית לתת את קולי ואת תמיכתי לתקווה חדשה, ולא טעיתי".

-כיצד פעלת בימים המתוחים בין יהודים לערבים, ומדוע מחקת פוסט הנוגע לדו-קיום?

"בכפר ורדים ובאזור כולו חיים בדו-קיום ובאינטרסים משותפים. לא ראיתי בעיה בערעור המצב. לכן גם לא נכנסתי לזירה הזו, גם בשעה שכל מיני גורמים ניסו להתסיס, בעיקר בפייסבוק. דווקא השיח הזה עלול להלהיט את האווירה, ואני מכיר מה קרה במקומות אחרים. זה גם מה שאמרתי לבעלי עסקים בתרשיחא שביקשו ממני לכתוב במטרה להרגיע את הרוחות.

"יום אחרי האירועים בעכו הגיעו אלי פניות על חשש מהפגנה בתרשיחא. בתשע בערב ירדתי למקום עם הקב"טית. היו 20 צעירים שישבו ושרו שירים, והמשטרה היתה בסמוך. הוצאנו מסרון לתושבים ש'הכל בסדר'. לא כתבנו שהייתה בעיה, משום שבאמת לא הייתה שום בעיה או סכנה. לאחר מכן גם העליתי פוסט שמדבר על דו קיום. לצערי, אחרי כמה דקות ראיתי שהוא משמש כל מיני גורמים להלהיט את האווירה, ומתוך אחריות מחקתי אותו".

-יכולת פשוט לחסום לתגובות. יש חשיבות ציבורית לאמירה שלך.

"יכול להיות, לא הכרתי את הפיצ'ר הזה".

-מודי סעד יצא לחלק עוגיות למען הדו קיום, ארקדי פומרנץ פרסם פוסט עם הסגנים מתרשיחא ועם הרב, הכומר והאימאם וקראו להרגעת הרוחות. ואתה היית מהאו"ם.

"אני אומר ברחל בתך הקטנה. ראש רשות שנכנס לטריטוריה הזו בשעה שאין בעיה, רק יעורר בעיה. אין צורך בהתערבויות מעבר למה שפרסמנו".

-ואגב, אתה ער לכך שהמואזין עדיין מרעיש ומפריע.

"לצערי הממשלה והכנסת לא חוקקו את חוק המואזין. כך שניתן לפעול באכיפה רק על-פי חוק הרעש, וזה באחריות משטרת ישראל. אנחנו בשיח צמוד עם המשטרה שאכן פועלת. בנוסף פניתי להנהגה בתרשיחא ולחמד נעים, סגן ראש עיריית מעלות-תרשיחא, שניתק את אחד הרמקולים והיטה אחר כלפיי מטה".

-בכלל, מה היחסים עם עיריית מעלות-תרשיחא?

"הרשויות משתפות פעולה בתחומים רבים. לצערי, על רקע חילוקי דעות בנושא החלפת שטחים, יש לי יחסים קרירים עם ארקדי שפועל לבדו מול משרד הפנים, ללא תאום איתנו. הבהרתי לו שככה לא עושים".

זה טעם וריח, והרוב תומך

-בימים אלו יש קמפיין שיווקי לכפר, אבל מסתבר שאין בתים למכירה. למה זה טוב?

"זה אולי פאול, אבל תלוי מהיכן מסתכלים. קמפיין הבחירות שלי התייחס בחלקו הגדול למחירי הבתים בכפר ורדים ולהיצע הגדול שהוריד את המחירים, כאשר היו 75 בתים למכירה. אמרתי שכפר ורדים לא משווק מספיק טוב. מייד כשנכנסתי לתפקיד פעלתי בנושא. לשמחתי בתוך שנתיים וחצי המחירים בכפר עלו ב-27 אחוז על-פי אתר מדל"ן, בהשוואה ל-6 אחוז ארצי באותה תקופה. כיום כמעט אין בתים למכירה בכפר".

-אז למה השיווק האגרסיבי?

"עדיין יש שכונות בבנייה ובשיווק, ובקרוב תתחיל הקמת שכונה חדשה של הקבלן חדיף בשלב ג', וגם שכונה שיקים הקבלן בובליל מתחת רחוב חצב. יש גם מספר מגרשים נוספים לשיווק, ולצערי הקצב של רמ"י קצת איטי. העיתוי של הפעילות השיווקית, בעיקר 'הימים הפתוחים' שהיו הצלחה גדולה, נגזר מתקציב ייעודי לנושא שקיבלנו ממשרד נגב-גליל, והיינו חייבים לממש אותו עד יוני 2021".

-לא מזמן התייחסת בתקשורת לנושא חזות הכפר, ואמרת שחלק גדול מההחלטות נובעות מטעמך האישי. למה בעצם לא להיעזר באנשי מקצוע?

"לא הכל תלוי בטעמי האישי. אני נעזר מאוד בגורמי מקצוע ובעיקר ביואב ניצב וטוביה ארז מרשימת הירוקים, ובקרן דרוקמן אדיב יו"ר הוועדה לאיכות הסביבה. סביר להניח שטעמי האישי אכן דומיננטי. אני שומע את הביקורות ויודע לווסת את האהדה והביקורות, ומעריך שמעל 90 אחוז כן אוהבים את מה שנעשה במרחב הציבורי. במערכת הבחירות עלו טענות על הזנחה. היום כל מי שנכנס לכפר ורדים אומר 'וואוו', וזו עדות ממאות תושבים. נכון שמדובר על טעם וריח, אבל הרוב המכריע תומך ובגדול.

"אני מאוד מתחבר לעולם האקולוגי, אחרי שבעבר לא הייתי ממש בעניין. לומד המון מיואב וטוביה. לקחנו החלטה אמיצה שלא לרסס בראונדאפ, וחלק מהפריחה הנפלאה נובעת מכך. יש גם יותר ציפורים ופרפרים בכפר. כפר ורדים הוא הישוב הראשון בארץ שברחוב שלו יש אשפתונים להפרדת פסולת. אנחנו גם בהקמה של פרויקט ענק להקמת פארק אקולוגי".

– ובינתיים לא משמרים את הקיים. הוואדי הקסום ממש מוזנח.

"אכן מוזנח, אבל הוא יהיה במסגרת הפארק האקולוגי וישוקם. אגב, כבר העתקנו כרם זיתים לחלק העליון של הואדי, מתחת כיכר 7".

-איך התקבלה ההחלטה על תליית דגלי "איי לאב כפר ורדים" ביום העצמאות?

"היה דיון ועלה רעיון של אחת מעובדות המועצה לשנות את הדגלים. זה התכתב עם המדבקות על הרכב, ואמרנו קדימה".

-נוצר מצב שהלוגו של הכפר, ונראה שעליו יש הסכמה רחבה, כמעט נעדר מקישוטי החג.

"מותר לשנות וצריך לשנות. לא צריך להיות מקובעים לשמרנות שמה שהיה הוא שיהיה. זה דבר הפיך. עולה למספר שבועות ואחר כך מורידים. לא קרה שום דבר. פרופורציות".

-קצת שכחנו את גבעת האורנים. מה קורה שם? יש טענה שההסכם לא מקוים.

"חבל שאתם מעלים טענות לא בדוקות. זה לא מקצועי. המועצה מעורבת בשטח ובקשר עם עיריית מעלות-תרשיחא בכל הנוגע לגבעת האורנים. אין חריגות מההסכם. היו גם דברים שביקשנו לשנות והתקבלו, כמו הזזת מגרש הכדורסל וגן המשחקים. נכון שהקמת השכונה פגעה מאוד באיכות החיים של תושבי כפר ורדים, אבל הנושא נדון שנים בכל מני ערכאות ובסוף נחתם הסכם הפשרה".

-אבל היו חריגות בגובה הבנייה.

"המשפחות שנפגעו פוצו".

שכחנו שהייתה קורונה?

– יש בהחלט שיפור בפעילו התרבותית, אולם נראה שחסר היצע לגילאי הביניים, 40-60.

"בגילאים האלו לא אוהבים את דני סנדרסון?".

-זו פעילות נקודתית. מה בנוגע לפעילות קבועה ומתמשכת?

"אתם מכירים את הפעילות שיש בקתדרה של המרכז הקהילתי?

-לא כל-כך שומעים על הפעילות.

"תיכנסו לאתר או לפייסבוק של המרכז הקהילתי. יש להם דף, אפילו ממומן. למועדון הזהב יש פעילות שמתאימה גם לגילאים יותר צעירים. צריך להכיר במגבלות. למרות שאין לנו אולם הופעות, שכרנו את האולם במעלות למופע של קטורזה, בלעדי ומסובסד לתושבי כפר ורדים. קטורזה מתאים לכל הגילאים? הפעילות התרבותית קיבלה עוצמה מטורפת, בהתחשב בקורונה. ומה, זהו? שכחנו שהייתה קורונה?

"המותג 'דה סטייג" שפתחנו יקבל בקיץ נפח אדיר. בעבר הקיץ בכפר היה מאופיין בנסיעות לחו"ל, דבר שכרגע מאוד הצטמצם. ערכנו סקר אמנים בין התושבים ונקיים מסיבת רחוב עם ירון אשבל והרכבים מקומיים, והופעות של דני סנדרסון, עידן עמדי, יום בריכה עם הופעה של מני ממטרה ואתניקס ועוד".

-איך הכפר ייראה עוד שנתיים וחצי, בסיום הקדנציה?

"נמשיך בהעשרת התרבות, נפעל להרחבת מועדון הזהב, ועל הפרק הקמת פארק אקולוגי בשלב ב' והמשך פיתוח שלב ג'. בחינוך אנחנו נכנסים לשלוש שנים של תכנית חינוכית חברתית בשיטת SBL, שלדעת כולנו הכרחית ומשמעותית לשיפור המערכת החינוכית. וכמובן, המשך טיפול בקיבוע הטבות המס".

-אתה מרוצה מהתפקיד? איך ההרגשה?

"זו חוויה גדולה לעמוד בראש רשות כמו כפר ורדים ולשרת 24/7, בטח כשהפעילות זוכה לפרגון. אבל מחוץ לשטח הכחול של הכפר זה לא כזה כיף. הבירוקרטיה מאוד קשה, בייחוד לאחד כמוני, שמגיע מניהול בעולם העסקי הפרטי. זה מאכזב".

-ומה מאכזב במישור הפנימי?

"הטיפול בפעוטונים. זה גיל מאוד משמעותי שלא קיבל את המענה הראוי. אנחנו עובדים על זה. עשינו שינוי ניהולי וקלטנו לאחרונה את ענת אבוחצירה, בעלת ניסיון בחינוך קיבוצי".

איך נסיים את הראיון?

"בסך הכל אני מסכם שנתיים וחצי מאוד מאתגרות בתפקיד, בעיקר בסביבה שהממשל לא יציב, דבר המשליך על כל התנהלות הרשות והתושבים. ובמקביל עברנו תקופת קורונה. נקווה שהרע מאחורינו והטוב מצפה לנו".

דילוג לתוכן