הרוח האמנותית

אירועי קסם בכפר שיתקיימו בסוף השבוע הקרוב ופתיחת התערוכה בשבת האחרונה הם תוצאה מהפעילות האינטנסיבית של ועד אמני הכפר. יו"ר הועד, דקלה גרציאני, שואפת להרחיב עוד את הפעילויות ואת מעגל המשתתפים
כתבה: מאיה רביב
דקלה גרציאני. מקום כמו מרכז המבקרים והגלריות הוא דבר הכרחי בכל מקום

בסוף השבוע הנוכחי, 20-21 במאי, צפויים מאות מבקרים לפקוד את הכפר ולבקר בבתים פתוחים של אמני הכפר במסגרת אירועי "קסם בכפר". אחד המוקדים המרכזיים יהיה מתחם האמנים שליד בית ספר קשת.
בשבת האחרונה התקיימה במקום פתיחה חגיגית לתערוכה של נורית לשד, אמנית תושבת הכפר. עשרות אנשים, אולי יותר מ-100, הגיעו להשתתף ולצפות בתערוכה המרשימה.
שני האירועים הרצופים האלו הם שיא מסוים של פעילות ועד אמני הכפר, גוף התנדבותי שמקדם את הפעילות האמנותית בכפר, חושף אותה לתושבי האזור כולו ולמבקרים ונהנה משיתוף פעולה של המועצה, המרכז הקהילתי ומתנדבים רבים בקהילה.
וכל זה קורה אחרי שלפני מספר שנים הפעילות כמעט הסתיימה והצריף נסגר, ולאחר שנתיים של קורונה שפגעה בפעילות המתחם. למרבה המזל קם לאמנים ועד חדש, שהפיח רוח חדשה במתחם. כיום מובילה אותו דקלה גרציאני ולצדה צוות של מתנדבים נוספים המבטחים: יהיה המשך.

המתחם

מתחם האמנים ממוקם ברחוב אשכר, הרחוב הראשי של הכפר מיד אחרי שחולפים על פני בית ספר קשת. שמו הרשמי הוא "מרכז מבקרים ואמנות גלילית", או גלריית אמני הכפר אבל רוב הציבור עדיין קורא לו "הצריף הירוק", לנוכח צבעו של הקראוון המאכלס את גלריית האמנים. כיום מורכב המתחם משני מבני גלריה, גן "אבני הדרך", אמפי ישיבה קטן, את "צריף נורמן" שנקרא המוזיאונצ'יק.
המוזיאונצ'יק שוכן במבנה עץ שנבנה בימי ראשית הכפר על ידי נורמן גולדנברג ז"ל. מבנה הגלריה הראשון, "הצריף הירוק", ושביל "אבני הדרך" והאמפי שלצידו נתרמו על ידי משפחת גודמן, מרלין וילדיה, תושבי הכפר, ובשיתוף ג׳ף גודמן שגייס את קרןThe Harlea Charitable Trust, England . השביל מציג את סיפורו של היישוב מראשית הדרך ומוקדש לזכרו של שמואל (ססיל) גודמן ז"ל. על פיתוח אמפי הישיבה והגינה עבדו בשיתוף עם דורית אבנט ז״ל תושבת הכפר והאדריכל גידי כורם ז״ל. מבנה הגלריה החדש נבנה בשנים האחרונות ביוזמת ועד האמנים הקודם בשיתוף המועצה המקומית, לאחר שהתעורר צורך להרחיב את מקום התצוגה.
בצריף הירוק מוצגות יצירות אמנות של אמנים מכפר ורדים מתחומים רבים: פיסול, ציור, תכשיטים, צילומים, קרמיקה, מוזאיקה ועוד. במבנה הגלריה החדש מוצגות תערוכות מתחלפות כמו התערוכה הנוכחית של נורית לשד, ולעתים תערוכות קבוצתיות או המשך התצוגה שבצריף הירוק. ב"מוזיאונצ'יק" מוצגים אוספים מתחום הארכיאולוגיה של הגליל שאצר תושב הכפר דן הורטמן. המוצגים מרתקים, חוויה אמיתית לכל מי שמתעניין באספנות ובהיסטוריה.
המתחם מופעל בהתנדבות על ידי האמנים המציגים, לפי רשימת תורנות מסודרת.

רוח חדשה

ועד האמנים והצריף הירוק פעילים כבר למעלה מ-12 שנים. הפעילות ידעה עליות ומורדות, אולם לפני מספר שנים הלכה כמות המציגים ופחתה. לבודדים שנשארו פעילים לא היה כמעט מה להציג, והמקום היה קרוב לסגירה מוחלטת. למזלם של האמנים בפרט ובאי המתחם בכלל, החליטה בנקודה זו האמנית מרים שטרן (שבינתיים עזבה את הכפר) להרים את הכפפה ולשמש כאוצרת תערוכות על מנת שלא יאבדו את המקום.
הפעילות השתנתה: במקום תצוגה קבוצתית, הוצגו בצריף תערוכות מתחלפות, כל פעם של אמן אחר. גם בתקופת הקורונה הצליחו האמנים לקיים תערוכות ופעילות. התערוכות שאצרה שטרן איפשרו למתחם להמשיך להתקיים, וכפועל יוצא קיבלה הפעילות רוח חדשה. לוועד הצטרפו אמנים נוספים, והמקום שוב הפך אטרקטיבי.
כיום משמשת כיו"ר ועד האמנים האמנית דקלה גרציאני, תושבת הכפר. צוות הועד קיים כשנתיים לערך ומורכב מכשישה מתנדבים. בשוטף, עיסוקיו העיקריים כוללים קשר רציף עם האמנים, בניית תוכנית שנתית לתערוכות ופעילויות, סידור תורנויות, כתיבת תכנים, טיפולים לוגיסטיים ועוד. הוועד עובד בשיתוף פעולה עם המועצה המקומית והמרכז הקהילתי וכן עם הגלריות הנוספות המוצגות בכפר: גלריית טל, גלריית הספרייה, גלריית המרפאה והתצוגה במשרדי המועצה המקומית.
מתחם האמנים משמש גם כמקום למפגשים שונים כמו מפגשי עבודה או אירוח ביקורים חיצוניים (ביקורה האחרון של שרת החינוך בכפר התקיים במתחם ובמבנה הגלרייה החדש). גם המועצה מקיימת שם אירועים שונים, ודואגת לעבודות תחזוקה במקום.
העשייה השוטפת במתחם איננה עוסקת באמנות בלבד אלא מעודדת גם קהילתיות בשילוב תחומים שונים. לדוגמה, כל חודשיים מתקיים שישי חוויתי במתחם הכולל דוכני מכירה של יצירות אמנות, פעילויות שונות ומוזיקה. יום זה, בתכנון משותף עם המרכז למשפחה, מיועד ליום כיף להורים ולילדיהם ונותן במה נוספת לעבודות האמנות.
במקום מתקיימים גם סיורים לתלמידי בית ספר "קשת" בשיתוף עם מורי האמנות, שיח גלריה בעקבות תערוכות המוצגות באופן שוטף, מפגשים של קבוצות שוחרות אמנות בבתי האמנים וביקורים של מועדוני הגיל השלישי. "אנו שואפים לקיים מפגשים נוספים והרצאות עם אמנים מהאיזור", אומרת גרציאני. "חשוב לנו שקבוצת האמנים תהיה מגובשת. בחגים ובמועדים מסוימים אנו מקיימים אירועים לקבוצה והרמות כוסית".

פינה מהתצוגה בצריף הירוק

הפסטיבל הוא רק התחלה

כאמור האירוע הקרוב הוא פסטיבל "קסם בכפר", שיתקיים בסופ"ש הנוכחי (שישי ושבת 20-21 במאי). במרכזו בתים פתוחים של 25 אמנים מהכפר, המצפים לארח את המבקרים ולחשוף בפניהם את יצירותיהם. במרכז המבקרים תהיה כמובן תצוגת אמנות והתערוכה של לשד, והמקום ישמש גם כמרכז מידע, בו ניתן יהיה לקבל הדרכה ומפות מסודרות עם פרסומי האמנים, כתובות וסוגי העבודות. ליד כל בית יוצב שם האמן עם לוגו "קסם בכפר", והיאורע כולו פורסם בקמפיינים בפייסבוק וברדיו.
יוזמת הבתים הפתוחים עלתה עוד בשנים קודמות במטרה לקיים אירוע כזה בכל שנה. קרן דרוקמן, תושבת הכפר וחברת מועצה, יזמה את הקמת ועדת התיירות וכחלק מהפעילויות קידמה את נושא הבתים הפתוחים. לאחר קבלת תקציב ובשיתוף עם ועד האמנים הוחלט להחזיר את המיזם. לכן כשגובש מחדש הרעיון, יצא מייל לתושבים על מנת להגיע לכמה שיותר אמנים ולאחר מכן נבנה האירוע. "הבתים הפתוחים מקדמים ערכים נוספים מלבד האמנות המוצגת", מציינת גרציאני. "יש משמעות לנוכחות ולנראות הכפר מבחינת האמנים, דבר היכול להוות גם מוקד קליטה לכפר. מעבר לזה מדובר בהזדמנות נוספת לחיזוק ולחיבור קהילתי".
דקלה מאמינה שבכל אדם קיים משהו יצירתי בתוכו גם אם טרם גילה זאת. "בעיני מקום כמו מרכז המבקרים והגלריות הוא דבר הכרחי בכל מקום. חשוב לי באופן אישי להמשיך ולפעול לטובת קידום אמני הכפר ויצירת קהילת אמנים. במה זו חשובה לכל אמן והיא לעיתים מהווה את הכוח להמשיך וליצור".
דקלה מזמינה אמנים נוספים להצטרף אל הקהילה ומקווה שבהמשך ייכנסו יותר אל התודעה המקומית והאזורית בשיתופי פעולה נוספים. "בעלי עסקים וצימרים מהאיזור כבר שואלים ומתעניינים באשר לסדנאות ותערוכות של המתחם. אנו שמחים על כך ושואפים להרחיב את היריעה".
המעוניינים בתיאום סיור בבתי האמנים או בביקור ואירוח במתחם מוזמנים לפנות אל דקלה בטלפון 054-2364486.

דילוג לתוכן