הכסף מחכה על הגגות, המועצה לא לוקחת

המועצה איננה מזדרזת לבצע את פרויקט הפנלים הסולאריים על גגות ציבוריים למרות שיכניס מיליונים עם אפס השקעה
דעה / מאיר גרינפלד
פנלים סולריים. הכנסה נטו של 230-500 אלף שקלים בשנה

בעקבות המגמה העולמית לעבור לאנרגיה ירוקה קמו בישראל בעשר השנים האחרונות חברות העוסקות בפריסת פנלים סולריים על גגות פרטיים וציבוריים. בתחילת הדרך היו הפנלים יקרים מאוד, אך בתוך כחמש שנים מחירם הגיע לשליש ממחירם ההתחלתי. המגזר העירוני הציבורי הזדרז לנצל את ההזדמנות ומועצות מקומיות ועיריות פרסו פנלים על בניינים ציבוריים, בין השאר עשו זאת ירושלים, תל אביב, צפת, נוף הגליל, מועצות אזוריות גליל עליון ועמק יזרעאל ועוד.
לא נפרט כאן את כל היתרונות שמעניקים פנלים סולריים לאיכות הסביבה. נזכיר כי הם מספקים חשמל נקי, שתלוי באנרגיית השמש, שאינה מזהמת, לא עולה כסף ובישראל זורחת רוב ימות השנה.
מלבד התועלת האנרגטית, פנלים סולריים מתחברים לקווי הולכה של חברת החשמל או של ספקי חשמל פרטיים, שקונים את החשמל המופק. התקבולים מספקים למועצות מקומיות ולעיריות הכנסה נאה. מדובר בהכנסות שוטפות מייצור חשמל ומכירתו לחברת חשמל על פי אסדרות רשות החשמל. תזרים ההכנסות השנתי הוא קבוע והוא מעשיר את קופת הרשות במשך עשרים עד עשרים וחמש שנים (אורך החיים של מערכת פנלים סולריים).
ביוני 2011, המועצה בשיתוף אשכול גליל מערבי, ביקשה מחברת סאנדיי אנרג'י סקר גגות ציבוריים, במטרה לאמוד את היקף הפנלים הסולריים שניתן להתקין על גגות בניינים ציבוריים בכפר ורדים. התוצאות הראו ששטח הגגות הציבוריים בכפר מגיע לכדי כ-10,000 מ"ר. הסקר לא כלל גגות של בתי כנסת וגגות של גני משחקים. בנוסף ניתן לפרוס גגות סולריים על מגרשי ספורט לא מקורים ועל מגרשי חנייה. למעשה, נכון להיום יש אפשרות לפרוס בכפר כ-12,000 מ"ר של פנלים סולאריים.
מעבר לבדיקת השטחים הפנויים על הגגות הציבוריים והמגרשים הלא מקורים, המועצה לא קידמה את פרויקט הקמת פנלים סולריים על בניינים ציבוריים.
במסגרת פעילותי בוועדת איכות סביבה, ולאחר התייעצות עם חברים בוועדה, ביקשתי הצעת מחיר לפרויקט התקנת פנלים סולריים על גגות ציבוריים מחברת אנרגיה ירוקה ייעוץ וניהול בע"מ. ההצעה המפורטת הוצגה לפני ועדת איכות סביבה ב-21 באפריל 2021. ההצעה מציינת שניתן לייצר כ-1,700,000 קוט"ש לשנה ממערכת פנלים סולריים. לפי התעריף המקובל היום, 0.42 שקלים לקוט"ש, יניב הפרוייקט לכפר הכנסה שנתית של
714,000 שקלים.
ההשקעה הנדרשת לפריסת פנלים סולריים היא כ-4 מליון שקלים. השקעה זו ממומנת במלואה באמצעות הלוואה בנקאית, החזר ההלוואה מתבצע במשך 15 שנה מתוך ההכנסות של הפרויקט, כך שהמועצה לא נדרשת להוציא ולו אגורה אחת. ולכן ההכנסה השנתית הינה כ-230 אלף שקלים ב-15 השנים הראשונות לפרויקט, ובעשר השנים הבאות כ-500 אלף שקלים בכל שנה. סך הכל כ-8.5 מיליון שקלים שפשוט מחכים על הגגות.
לפי החישובים, שיעור התשואה על ההשקעה (IRR) הינו כ-12%. לפי המקובל אצל אנשי עסקים, כל השקעה ששיעור התשואה בה גבוה מ-5% נחשבת למוצלחת.
בדיון שקיימה מליאת המועצה בתאריך 12 ביולי 2021 הוחלט לדחות את המלצת ועדת איכות סביבה להקמת צוות לביצוע הפרויקט. סוכם שהנושא עשוי להיבחן מחדש במסגרת הכנת תוכנית עבודה לשנת 2022. למה? ככה.
להערכתי, המסתמכת על שיחות עם חברי מועצה, הפרויקט עשוי להתממש, אם בכלל, רק לאחר הבחירות למועצה המקומית ב-2023.

תגובה

רוב הגגות לא מתאימים

בתגובה למאמר נמסר ממועצת כפר ורדים:
"המועצה הנוכחית פועלת בסיוע רשימת הירוקים ויו"ר ועדת איכו"ס קרן דרוקמן אדיב למתן פתרונות ירוקים ושילוב הירוק בכל היבט ציבורי, החל מהפסקת השימוש בריסוסים כנגד עשבייה, עובר דרך מודלים של חינוך ירוק ועד לפעילות שיגרתית כמו המשך נטיעת עצים במרחב הציבורי.
"המועצה משקיעה ופועלת גם בעולם החיסכון באנרגיה. לאחרונה, לאחר מאמץ של ראש המועצה, אושר לכפר ורדים סיוע של כ-400 אלף שקלים בהחלפת התאורה לתאורת לדים חוסכי אנרגיה. חברי המועצה כולם הצביעו בעד העמדת הלוואה ונותר לצאת למכרז בשבועות הקרובים.
"לגופו של עניין: כפי שכתב חבר המועצה לשעבר מאיר גרינפלד, נושא פנלים סולריים עלה לדיונים עוד בתקופת כהונתו ביוני 2011 ולא התקדם דבר. בפנייתו לראש המועצה ולוועדת איכו"ס הובהר והוסבר כי הגגות על מבני ציבור בכפר ורדים מיושנים, ועל כן יש צורך למפות את עלות ההתקנה מעבר לעלות הפנלים. יתרה מכך, רוב הגגות אינם מתאימים תכנונית לתוספת פנלים סולריים, ועל כן נדרשת עבודה מקיפה רק לבחינת הכדאיות הכלכלית האמיתית. בדיקה זו תיכנס לתוכנית העבודה של המועצה בשנים הקרובות. לבטח לא נאמרה המילה 'ככה'!".


הכותב הוא כלכלן ויועץ פיננסי

דילוג לתוכן